Kirjoituskilpailut

Kirjoituskilpailuja 2019

Kirjoituskilpailujen esittelyt on koottu tälle sivulle lyhennettyinä, alkuperäiset kilpailun ohjeet ja säännöt löytyvät kunkin kilpailun linkin takaa. Lue aina varsinaisen kilpailusivun ohjeet ja säännöt huolellisesti ja toimi niiden mukaan.

Marraskuu 2019

Romaani
NaNoWriMo (1.–30.11.2019)

National Novel Writing Month (NaNoWriMo) haastaa kirjoittamaan romaanin kuukaudessa. Kyse ei ole varsinaisesta kilpailusta vaan enemmänkin kirjoittamishaasteesta.

Joulukuu 2019

Pohtiva tai kantaaottava aineistopohjainen teksti
Suomalainen kirjoituskilpailu 2019 lukiolaisille (6.12.2019)

Kirjoituskilpailun aiheena on tänä vuonna “Minun Eurooppani”, tutustu tehtäviin. Kirjoitukset voidaan tuottaa äidinkielen ja kirjallisuuden, historian tai yhteiskuntaopin kursseilla. Kirjoitusten arvioinnissa painottuvat kirjoittajan kyky tarkastella aihettaan kiinnostavista näkökulmista, rajata tarkastelu onnistuneesti, hyödyntää oppimaansa ja tietolähteitä sekä käyttää suomen kieltä aiheeseen sopivalla tavalla.

Kilpailu on tarkoitettu kaikille lukion opiskelijoille. Kukin opettaja voi postittaa kolme parhaaksi katsomaansa kirjoitusta kilpailuun viimeistään itsenäisyyspäivää seuraavana arkipäivänä.

Työt tulostetaan yhdelle puolelle paperia, rivivälillä 2, fontilla 12. Kirjoituksen sopiva pituus on noin 6 000 merkkiä. Otsikon eteen merkitään aiheen numero. Tekstejä ei palauteta.

Jokaiseen työhön pitää liittää kilpailun internetsivuilta tulostettava lähetelomake. Lomakkeeseen merkitään kilpailuaiheen numero, kirjoituksen otsikko, opiskelijan nimi, lukion nimi ja osoite sekä ohjaavan opettajan nimi ja yhteystiedot. Opettajaa pyydetään myös merkitsemään lomakkeeseen koulussa kilpailuun osallistuneiden kokonaismäärä.

Kukin opettaja voi lähettää kolme parhaaksi katsomaansa kirjoitusta kilpailuun, osoitteeseen Helsingin Suomalainen Klubi, Kirjoituskilpailu, Kansakoulukuja 3, 00100 Helsinki

Suomalainen kirjoituskilpailu 2019

Raapale
Sata sanaa seudulta (22.12.2019)

Sata sanaa seudulta, deadline: 22.12.2019. Teema ”sata sanaa seudulta”, aihe ja tyylilaji vapaa. Pituus sata sanaa.

Salon Seudun Sanomat järjestää kaikille avoimen Sata sanaa seudulta -kirjoituskilpailun 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi. Kilpailu on käynnissä koko vuoden ja päättyy 22.12.2019. Tekstejä julkaistaan Salon Seudun Sanomien kulttuurisivuilla ja netissä vuoden aikana.

Paras teksti palkintaan vuoden lopuksi kirjakauppalahjakortilla. Lisäksi vuoden aikana arvotaan kaikkien osallistujien kesken tuotepalkintoja.

Sata sanaa seudulta

Rikosnovelli
Rikos ei katso ikää (31.12.2019)

Rikos ei katso ikää on aiheena Kouvolan Dekkaripäivien rikosnovellien kirjoituskilpailussa. Kaikille avoimen kilpailun järjestäjä on Kouvolan kaupunginkirjasto.

Kilpailussa on kaksi sarjaa: nuoret (13–18-vuotiaat) ja aikuiset. Nuorten sarjaan osallistuja ilmoittaa ikänsä tekstin etusivulla nimimerkin yhteydessä.

Kilpailuun voi osallistua yhdellä suomenkielisellä rikosnovellilla, jossa on mukana eri ikäisiä henkilöitä sekä ongelmia sukupolvien välillä. Tapahtumat voi sijoittaa mihin tahansa aikaan ja paikkaan.

Tekstin pituus on korkeintaan viisi liuskaa (10 000 merkkiä). Tulosta teksti yhdelle puolelle paperia Arial- tai Calibri-fontilla, pistekoko 12, rivinväli 1,5. Lähetä novelli postitse kahtena kappaleena 31.12.2019 mennessä osoitteeseen: Kouvolan kaupunginkirjasto, PL 33, 45101 Kouvola. Kuoreen merkintä ”Kirjoituskilpailu”.

Käytä nimimerkkiä, mutta liitä tekstin mukaan erillisessä suljetussa kirjekuoressa oikeat henkilö- ja yhteystietosi: nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Kouvolan Dekkaripäivät: Rikos ei katso ikää -kilpailu

Tammikuu 2020

Uutissatiiri
Satiiriämpäri 2020 (5.1.2020)

Oletko satiirisen sutkauttelun ja koomisen koikkelehtimisen mestari tai maakuntasarjaa? Osallistu Uutissirkuksen suureen Satiiriämpäri 2020 -uutissatiirikilpailuun ja voita itsellesi maksullinen ämpäri!

Tekstin tulee olla aiemmin julkaisematon ja satiirinen. Se voi olla koominen, humoristinen, ironinen tai itseironinen. Tekstin tulee kertoa nykyhetkessä ilmassa olevista aiheista uutismedian tyylillä (uutinen tai reportaasi) siten että lukijaa naurattaa.

Tekstin pituus on 1000–4000 merkkiä. Aihe on vapaa ja saat otsikoida itse. Voit osallistua yhdellä tai useammalla tekstillä. Tekstit lähetetään nettilomakkeella. Lue ohjeet tarkasti verkkosivustolta.

Kilpailuaika päättyy sunnuntaina 5.1.2020 juuri ennen loppiaista eli kello 23.59.

Uutissirkus: Kirjoita satiiria ja voita ämpäri

Vapaa tekstilaji
Hiukset (6.1.2020)

RT Lit Akatemia ja Kustantamo S&S järjestävät kirjoituskilpailun, jonka aiheena on hiukset. Kirjoituskilpailu on suunnattu kaikenikäisille ruskeille (= rodullistetuille, ei-valkoisille ja ei-kantasuomalaisille) kirjoittajille.

Kilpailussa kutsutaan ruskeita kirjoittajia pohtimaan hiuksia eri näkökulmista: kepeästi ja vakavasti, omakohtaisten kokemusten ja kuvitteellisten maailmojen kautta, henkilökohtaisena ja poliittisena ilmiönä. Tekstin muoto ja teeman käsittelytapa ovat vapaat. Voit osallistua kilpailuun esimerkiksi esseellä, novellilla, runoilla tai otteella romaanikäsikirjoituksesta. Parhaat tekstit voidaan julkaista Kustantamo S&S:n kokoamassa antologiassa.

Kilpailutekstin tulee olla 5–10 sivua pitkä. Käytä fonttikokoa 12 ja riviväliä 1,5. Lähetä kilpailutekstisi sähköpostin liitteenä osoitteeseen info(at)ruskeattytot.fi viimeistään 6.1.2020. Kirjoita viestin otsikoksi “Kirjoituskilpailu” ja viestikenttään nimesi ja yhteystietosi.

Jos haluat osallistua nimimerkillä, voit lähettää kilpailuehdotuksesi myös postitse. Tulosta kilpailutekstisi. Varusta kilpailutekstisi jokainen sivu valitsemallasi nimimerkillä. Liitä kilpailuehdotukseesi suljettu kirjekuori, joka sisältää nimesi ja yhteystietosi. Kirjoita tämän kuoren päälle nimimerkkisi. Lähetä kilpailuehdotuksesi 6.1.2020 varustetulla postileimalla osoitteeseen Kustantamo S&S, PL 870, 00121 Helsinki. Kilpailuehdotuksia ei palauteta.

RT Lit Akatemia: Hiukset

Tositarina
Ihmeellinen sattuma! (31.1.2020)

Ihmeellinen sattuma! -projektissa kerätään tositarinoita, joissa pääroolia esittää yhteensattuma. Voit kirjoittaa lyhyen, vain muutaman kappaleen mittaisen tarinan tai useamman sivun. Kertomus voi olla vanha tai viime vuosina tapahtunut.

Tarinoista on tarkoitus julkaista kirja vuoden 2020 aikana. Julkaistavien tarinoiden kirjoittajien kesken arvotaan 400 euron palkinto karkauspäivänä 2020.

Lähetä tarinasi viimeistään 31.1.2020 mennessä osoitteeseen sattumat(at)suomi24.fi. Liitä mukaan yhteystietosi ja ikäsi. (Kirjoitusten yhteydessä kerrotaan kirjoittajan etunimi ja ikä.)

Projektin toteuttaa mediataiteilija Elina Renko Tampereelta.

Helmikuu 2020

Tieteis- tai fantasianovelli
Nova 2020 (15.2.2020)

Aloitteleville kirjoittajille suunnattu tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu Nova järjestetään 21. kerran. Kilpailun deadline on lauantaina 15.2.2020 klo 23:59.

Novellit tulee kirjoittaa suomeksi. Aihe on vapaa, kunhan se liittyy science fictioniin tai fantasiaan. Kisaan voi osallistua useammalla novellilla.

Tekstit, joiden maksimipituus on 45 000 merkkiä välilyönteineen (noin 20 sivua), lähetetään viimeistään 15.2.2020 osoitteeseen novakilpailu (at) gmail (piste) com. Sähköpostin otsikoksi nimimerkki sekä novellin nimi, viestin leipätekstiin osallistujan nimi ja yhteystiedot, ja novelli sähköpostin liitteeksi rtf-tiedostona muodossa novellin nimi_nimimerkki.

Lue tarkasti läpi viralliset säännöt! Lisätietoa saa kisan sihteeriltä Taru Hyvöseltä osoitteesta nova2020 (at) tsfs.fi

Nova 2020

Maaliskuu 2020

Romaani
Karisto: Elämää 20-luvulla (31.3.2020)

Karisto Oy järjestää kirjoituskilpailun teemalla ”Elämää 20-luvulla”. Kilpailussa haetaan romaania, joka kertoo nykyhetkestä jotain olennaista. Elämme monenlaisten muutosten aikaa – miten se näkyy arjessa? Millaista on elämä alkavalla 2020-luvulla? Kilpailuun toivotaan yllättäviä näkökulmia, vahvaa tarinaa ja tarkkoja havaintoja. Lajityyppi on vapaa.

Käsikirjoitus lähetetään sähköpostin liitteenä pdf-muodossa 31.3.2020 mennessä osoitteeseen kustannusliike(at)karisto.fi. Viestin otsikoksi teksti ”Elämää 20-luvulla”. Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä: merkitse liitetiedostoon vain nimimerkkisi ja kirjoita nimesi ja yhteystietosi sähköpostisaatteeseen.

Elämää 20-luvulla -kirjoituskilpailu

Proosa
J. H. Erkon kirjoituskilpailu (31.3.2020)

J.H. Erkon kirjoituskilpailuun voivat osallistua alle 30-vuotiaat kirjoittajat, jotka eivät ole vielä julkaisseet esikoisteostaan.

Proosatekstin pituus korkeintaan 15 liuskaa. Voittajat julkistetaan lokakuussa 2020.

J. H. Erkon kirjoituskilpailu

Share