Kirjoituskilpailut

Kirjoituskilpailuja 2021

Kirjoituskilpailujen esittelyt on koottu tälle sivulle lyhennettyinä, alkuperäiset kilpailun ohjeet ja säännöt löytyvät kunkin kilpailun linkin takaa. Lue aina varsinaisen kilpailusivun ohjeet ja säännöt huolellisesti ja toimi niiden mukaan.

Tammikuu 2021

Rikosnovelli
Näkymätön vihollinen (31.1.2021)

Kouvolan Dekkaripäivien rikosaiheinen kirjoituskilpailu 2021, teemana Näkymätön vihollinen.

Kirjoita suomenkielinen novelli, jonka pituus saa olla välilyönteineen enintään 10 000 merkkiä (noin viisi sivua). Kirjoita fontilla Arial tai Calibri, käytä fonttikokoa 12 ja rivinväliä 1,5. Tulosta teksti yhdelle puolelle paperia.

Lähetä novellisi postissa kahtena kappaleena 31.1.2021 mennessä osoitteeseen: Kouvolan kaupunginkirjasto, PL 33, 45101 Kouvola. Kuoreen merkintä ”Kirjoituskilpailu”.

Käytä nimimerkkiä, mutta liitä mukaan erillisessä suljetussa kirjekuoressa henkilö- ja yhteystietosi: nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Kilpailu on kaikille avoin. Jokainen kirjoittaja voi osallistua vain yhdellä novellilla.

Parhaista töistä julkaistaan samalla novellikokoelma. Tekstien tulee olla ennen julkaisemattomia. Kouvolan Dekkaripäivät pidättää itsellään oikeuden julkaista kilpailuun tulleita novelleja myöhemminkin painettuina tai verkossa. Osallistumalla kilpailuun annat luvan nimesi julkistamiseen, jos novellisi valitaan julkaistavaan kirjaan ja jos voitat palkintoja.

Kouvolan Dekkaripäivät: Näkymätön vihollinen -kilpailu

Helmikuu 2021

Vapaa tekstilaji
Helsingin kaupunginkirjasto: Toivo (8.2.2021)

Helsingin kaupunginkirjasto järjestää nuorten ja aikuisten kirjoituskilpailun, jonka teemana on toivo. Toivo suuntautuu aina tulevaisuuteen. Kirjoittaminen on yhteyden luomista. Tarkoitus on tuoda kirjoittamalla toivoa poikkeusaikojen näköalattomuuteen ja eristyneisyyteen.

Kilpasarjoja on kaksi. Nuorten sarjassa kilpailevat 12–20-vuotiaat. Aikuisten kilpasarja on tarkoitettu 21 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille kirjoittajille.

Tekstit voivat olla muodoltaan ja lajiltaan mitä vain, mutta tuotosten enimmäispituus on 5 sivua. Kuka tahansa voi osallistua kilpailuun mistä päin Suomea tahansa joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Molemmissa sarjoissa palkitaan kolme parasta kirjakaupan lahjakortein (30, 50 tai 75 euroa).

Kilpailuaikaa on Lainan päivään 8.2. Voittajat julkistetaan maanantaina 1.3.2021.

Parhaat tekstit julkaistaan pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-verkkosivuilla. Kirjasto pidättää oikeuden julkaista kilpailutekstejä veloituksetta.

Kilpailun tuomariston muodostavat Helsingin kaupunginkirjaston asiantuntevat lukijat.

Lähetä kilpailutekstin mukana seuraavat tiedot: nimi, ikä, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Kilpailuteksti lähetetään sähköpostilla osoitteeseen niina.holm(at)hel.fi tai postitetaan osoitteella Keskustakirjasto Oodi/Kirjoituskilpailu, Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki. Huomaa, että kilpailutekstejä ei palauteta.

Helsingin kaupunginkirjaston kirjoituskilpailu

Proosa, lyriikka Pirkanmaan kirjoituskilpailu 2021 (28.2.2021)

Järjestyksessään 70. Pirkanmaan kirjoituskilpailu jatkuu helmikuun loppuun. Tampereen kaupunginkirjaston järjestämään Pirkanmaan kirjoituskilpailuun voivat osallistua Pirkanmaan alueella asuvat, työskentelevät tai opiskelevat kirjoittajat, jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta tai omakustannetta.

Pirkanmaan kirjoituskilpailussa on kaksi sarjaa: proosa ja lyriikka. Kirjoittaja voi osallistua molempiin sarjoihin samanaikaisesti. Palkintolautakuntaan kuuluvat tänä vuonna näytelmäkirjailija, ohjaaja Sirkku Peltola, runoilija, kääntäjä Pekka Kytömäki, kirjailija, käsikirjoittaja Johanna Sinisalo ja dosentti, tietokirjailija Olli Löytty.

Pirkanmaan kirjoituskilpailuun osallistuvat työt tulee jättää 28.2.2021 mennessä osoitteella
Tampereen kaupunginkirjasto
Pirkanmaan kirjoituskilpailu
PL 152, 33101 Tampere

Kilpailutyöt voi myös jättää Pirkanmaan kuntien pääkirjastoihin toimitettavaksi edelleen tai lähettää e-lomakkeella.

Tekstit on kirjoitettava koneella A4-kokoisille arkeille ja varustettava nimimerkillä. Tekstien pituus voi olla korkeintaan 10 liuskaa. Lyriikkasarjassa toivotaan yksi runo/sivu -asettelua. Mukaan tulee liittää tekijän oikea nimi ja osoite erillisessä, suljetussa kuoressa. Jos kirjoittaja osallistuu molempiin sarjoihin, kilpailutyöt on lähetettävä kumpikin omissa kuorissaan.

Kilpailun tulokset julkistetaan toukokuussa pääkirjasto Metsossa. Palkitut työt julkaistaan kirjaston verkkosivuilla.

Lisätietoja Tampereen kaupunginkirjaston viestintäsuunnittelija Emma Salmi, p. 0400 581 510, sähköposti Emma.Salmi(at)tampere.fi

Pirkanmaan kirjoituskilpailu

Maaliskuu 2021

Tieteis- tai fantasianovelli
Nova 2021 (15.3.2021)

Aloitteleville kirjoittajille suunnattu tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu Nova järjestetään 22. kerran. Kilpailun deadline on lauantaina 15.3.2021 kello 23.59.

Novellit tulee kirjoittaa suomeksi. Aihe on vapaa, kunhan se liittyy science fictioniin tai fantasiaan. Kisaan voi osallistua useammalla novellilla.

Tekstit, joiden maksimipituus on 45 000 merkkiä välilyönteineen (noin 20 sivua), lähetetään viimeistään 15.3.2021 osoitteeseen novakilpailu (at) gmail (piste) com. Sähköpostin otsikoksi nimimerkki sekä novellin nimi, viestin leipätekstiin osallistujan nimi ja yhteystiedot, ja novelli sähköpostin liitteeksi rtf-tiedostona muodossa novellin nimi_nimimerkki.

Lue tarkasti läpi viralliset säännöt! Lisätietoa antaa kisan sihteeri Kirsi Saaros, sarin.saaros(at) gmail.com

Nova 2021

Lyriikka
J. H. Erkon kirjoituskilpailu (31.3.2021)

J. H. Erkon kirjoituskilpailuun voivat osallistua vuonna 1991 syntyneet tai sitä nuoremmat kirjoittajat, jotka eivät ole vielä julkaisseet esikoisteostaan tai tehneet kustannussopimusta. Kilpailun järjestävät Suomen Nuoriso-opisto, Suomen Nuorisoseurat sekä Nuoren Voiman Liitto.

Kilpailuun voi osallistua 31.3.2021 kello 23.59 saakka. Teksti toimitetaan verkkolomakkeella (ks. linkki). Maksimisivumäärä 15 sivua (A4) kansilehtineen, yksi runo per sivu. Tiedostomuoto pdf. Tiedoston nimeksi nimimerkki, ei oikeita yhteystietoja tiedostoon.

Palkinnot jaetaan lokakuussa 2021.

J. H. Erkon kirjoituskilpailu

Huhtikuu 2021

Essee
Uusi suomalainen essee: raja (1.4.2021)

Uusi suomalainen essee on valtakunnallinen, kaikille avoin esseiden kirjoituskilpailu. Esseiden tulee olla alkuperäisiä, aiemmin julkaisemattomia ja suomenkielisiä. Esseiksi määrittelemme lyhyet, pohdiskelevat yleistajuiset kirjoitelmat. Kilpailun esseiden teemana on ”raja”.

Kilpailun suojelija on Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö, ja päätuomari teatteriohjaaja-kirjailija Juha Hurme. Kilpailun järjestäjät ovat Työväen sivistysliiton Kotkan seudun opintojärjestö ry, Kotkan kulttuuri ry, Kotkan opisto, Kymenlaakson kesäyliopisto, Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut, Kymen Sanomat ja Kirjoittajayhdistys Paltta ry. Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat Kotkan Energia Oy, Kymen Vesi Oy ja Cosmopolis Oy.

Kilpailun pääpalkinto on 3 000 euroa. Päätuomari voi harkintansa mukaan jakaa myös muita palkintoja tai kunniamainintoja. Palkittuja esseitä julkaistaan Kymen Sanomat -lehdessä.

Esseiden tulee olla A4-arkeille, vain yhdelle puolelle koneella kirjoitettuja. Esseen maksimisivumäärä on 6 liuskaa/15 000 merkkiä. Samaan kokonaisuuteen kuuluvat liuskat on numeroitava. Esseellä pitää olla nimi.

Essee on varustettava nimimerkillä. Sähköpostitse lähetetyn tekstin viitetiedostossa ei saa olla yhteystietoja. Yhteystiedot liitetään mukaan sähköpostin viestiosuuteen. Kirjeitse lähetetyissä teksteissä nimimerkin henkilötietojen (nimi, osoite, sähköposti ja puhelinnumero) pitää olla näkymättömissä mukaan liitetyssä kirjekuoressa, jonka päälle osallistuja kirjoittaa nimimerkkinsä, esseensä nimen ja liuskamäärän. Sama kirjoittaja voi osallistua kilpailuun vain yhdellä esseellä. Kilpailutöitä ei palauteta, joten niistä on syytä ottaa kopio omaa käyttöä varten.

Kilpailutekstit käsittelee ensin ennakkoraati, joka valitsee 10 varsinaista kilpailutekstiä. Voittajan valitsee päätuomari Juha Hurme.

Kilpailuaika on 1.11.2020–30.4.2021. Kaiken materiaalin tulee olla perillä määräaikaan mennessä. Kilpailun tulos julkistetaan kotkalaisen kirjallisuuden päivänä 10.9.2021.

Toimitusosoite sähköpostitse: tslkotka(at)gmail.com. Postitusosoite: Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut, Merikeskus Vellamo, Tornatorintie 99 B, 48100 Kotka.

Sähköpostin otsikkokenttään kirjoitetaan tunnus Uusi suomalainen essee 2020-2021. Kirjekuoren päälle kirjoitetaan tunnus Uusi Suomalainen essee 2021–2021.

Esseekilpailua koskeviin tiedusteluihin vastaavat:
– Vellamon ystävät ry:n puheenjohtaja Sirkka Kotola, sirkka.kotola(at)kymp.net
– Kotkan kaupungin kulttuurijohtaja Tomi Purovaara, tomi.purovaara(at)kotka.fi

Uusi suomalainen essee -kirjoituskilpailu

Lyriikka
Poliittinen runous NYT! (30.4.2021)

KOM-teatteri, Otava ja Otavan Kirjasäätiö yhdistävät voimansa ja julistavat yhdessä suuren kirjoituskilpailun “Poliittinen runo NYT! – Ehdotuksia uudeksi poliittiseksi runoudeksi”.

Kirjoituskilpailu on avoin kaikille, ja siihen osallistutaan nimimerkillä. Parhaista runoista koottu antologia julkaistaan painettuna kirjana sekä sähkö- ja äänikirjana. Kolme tässä ajassa merkittävintä runoa palkitaan myös rahapalkinnolla. Säveltäjä Markus Fagerudd säveltää yhden merkityksellisen runon.

Kilpailun tuomariston muodostavat kirjailijat Marja-Leena Mikkola ja Aura Nurmi, muusikko Yeboyah, KOM-teatterin taiteellinen johtaja Lauri Maijala sekä Otavan kaunokirjallisuuden kustannusjohtaja Antti Kasper.

Kilpailuun tarkoitetut runot, enintään 3 runoa per osallistuja, tulee lähettää vappuaattoon eli 30.4.2021 mennessä postitse osoitteeseen:
Kustannusosakeyhtiö Otava
”Poliittinen runo NYT”
Uudenmaankatu 10
00120 Helsinki

Lähetäthän runosi kirjekuoressa, yhdelle puolelle arkkia luettavalla kirjasinkoolla tulostettuina. Laita samaan kirjekuoreen myös erillinen, suljettu kirjekuori, jonka sisällä ovat nimesi ja yhteystietosi, ja jonka päällä lukee nimimerkkisi. Käsikirjoituksia ei palauteta.

Poliittinen runo NYT! -kilpailu

Toukokuu 2021

Elokuu 2021

Sukutarina
Suomen Sukututkimusseuran sukutarinakilpailu 2021 (29.8.2021)

Suomen Sukututkimusseura julistaa kirjoituskilpailun Sukutarinakilpailu 2021. Kilpailulla etsitään asiakirja-aineistoon, muistitietoon tai omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia tarinoita, jotka kertovat henkilöiden ja perheiden vaiheista. Sukutarinoissa voi olla myös fiktiivisiä piirteitä, vaikka ne kertovat historiallisista henkilöistä ja todellisista tapahtumista. Kirjoittaja voi itse valita tarinansa näkökulman, tyylin ja luonteen. Tarinat voi kirjoittaa suomeksi tai ruotsiksi.

Sukutarinakilpailu 2021 on avoin kaikille. Kirjoittaja voi lähettää kilpailuun useamman kuin yhden tarinan kuitenkin korkeintaan kolme tarinaa. Kirjoittaja ei saa olla tunnistettavissa nimimerkistä, esimerkiksi keskustelufoorumeilla käytettyä nimimerkkiä tai käyttäjänimeä ei pidä käyttää.

Kilpailuun tarkoitetut tarinat lähetetään 11.1.–29.8.2021 sähköpostitse osoitteeseen sukutarinakilpailu(at)genealogia.fi. Sähköpostiviestissä on ilmoitettava kirjoittajan nimi, yhteystiedot ja nimimerkki. Sukutarina lähetetään viestin liitteenä doc-, docx- tai rtf-muotoisena tekstitiedostona ja mahdolliset kuvat erilisinä tiedostoina.

Sukutarinat voivat olla pituudeltaan korkeintaan 15 000 merkkiä välilyönteineen. Kirjoittaja voi halutessaan lähettää tarinan yhteydessä enintään kolme siihen liittyvää valokuvaa tai piirrosta. Kirjoittajalla on oltava kuvien ja piirrosten käyttöoikeus.

Sukutarinakilpailun esiraati valitsee loppukilpailuun kaikista lähetetyistä teksteistä 7–10 tarinaa, jotka julkaistaan Suomen Sukututkimusseuran verkkosivustolla. Yleisö valitsee äänestämällä voittajan raadin asettamista ehdokkaista. Kolme eniten ääniä saanutta sukutarinaa ja niiden kirjoittajat julkistetaan Sukututkimusseuran syyskokouksessa marraskuussa 2021.

Suomen Sukututkimusseura julkaisee Sukutarinakilpailuun lähetetyistä teksteistä kokoelman Sukutarinat 2021. Lähettämällä tarinan kilpailuun kirjoittajat antavat Sukututkimusseuralle luvan mahdolliselle julkaisemiselle verkkosivustolla ja julkaisussa. Kaikki kilpailuun lähetetyt sukutarinat tallennetaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, missä ne ovat määräajan kuluttua tutkijoiden käytössä.

Lisätietoja: tiedottaja Laura Aho, tiedottaja(a)genealogia.fi, puh. 050 3733 716 (ma–ke klo 11–17).

Sukutarina 2021

Marraskuu 2021

Romaani
NaNoWriMo (1.–30.11.2020)

National Novel Writing Month (NaNoWriMo) haastaa kirjoittamaan romaanin kuukaudessa. Kyse ei ole varsinaisesta kilpailusta vaan enemmänkin kirjoittamishaasteesta.

Share