Kirjoituskilpailuja 2023
Kirjoituskilpailujen ja kirjoituskutsujen esittelyt on koottu tälle sivulle lyhennettyinä, alkuperäiset ohjeet ja säännöt löytyvät kunkin kilpailun tai kirjoituskutsun linkin takaa. Lue aina varsinaisen kilpailusivun ohjeet ja säännöt huolellisesti ja toimi niiden mukaan.
Lokakuu 2023
Vapaa tekstilaji
Kirjoitan, koska haluan! (13.1o.2023)
Kirjoitan, koska haluan! -kirjoituskilpailuun ovat tervetulleita kaikki erilaiset kirjoittajat. Kilpailuteos voi olla tekstilajiltaan mikä tahansa. Oli teksti sitten rap, essee, novelli tai laululyriikka, pääasia on kiinnostava sisältö.
Kilpailussa on kaksi sarjaa: 13-16 -vuotiaat (yläkouluikäiset) ja 17-20 -vuotiaat (lukio- ja ammattioppilaitosikäiset). Voit osallistua kilpailuun, vaikka et opiskelisi missään oppilaitoksessa.
Aihe on vapaa. Aiheita voit käsitellä haluamallasi tavalla, totuudenmukaisesti tai mielikuvituksellisesti.
Teoksesi voi olla tekstilajiltaan mikä tahansa, esimerkiksi rap, essee, novelli tai laululyriikka. Pääasia on sen sisältämä tarina! Jos olet kirjoittanut tarinasi paperille, ota siitä kuva tai skannaa se.
Palauta tarinasi 13.10. mennessä osoitteeseen kirjoitankoskahaluan(at)gmail.com. Lähettäessäsi kirjoitelmasi pitää sinun mainita tekijänä nimesi, koulusi ja sähköpostiosoitteesi.
Kilpailun järjestävät yhteistyössä Peda.net-kouluverkko, The VoiceBooks, Äidinkielen opettajain liitto, Lukukeskus, Lukufiilis, Jyväskylän kirjamessut ja Keskisuomalainen.
Lisätietoja kirjoitankoskahaluan(at)gmail.com
Kirjoituskilpailu 13–20-vuotiaille nuorille
Vapaa tekstilaji
Toiveikas tulevaisuus (31.10.2023)
Millaisesta tulevaisuudesta ja maailmasta sinä haaveilet? Jos voisit muuttaa jotakin mitä se olisi? Millainen olisi sinua ympäröivä luonto ja miten ihmiset ympärilläsi toimisivat?
Toiveikas tulevaisuus -kirjoituskilpailu järjestetään osana kestävän kehityksen toimikunnan 30-vuotisjuhlavuotta. Kilpailun tarkoituksena on innostaa kaiken ikäisiä ihmisiä ympäri Suomea kirjoittamaan ja miettimään omaa suhdettaan ympäröivään yhteiskuntaan, muihin ihmisiin ja luontoon sekä rohkeasti unelmoimaan tulevasta.
Kirjoitusten tyylilaji on vapaa – voit osallistua runolla, tarinalla tai asiatekstillä. Pienimmät voivat lähettää myös piirroksia tai sarjakuvia. Kilpailu on avoinna 1.7.–31.10.2023 ja sen voittajat julkistetaan marraskuussa 2023.
Kilpailuun osallistuva tuotos saa olla kirjoitustyyliltään vapaa, mutta sen on käsiteltävä tulevaisuuden positiivista yhteiskuntaa sekä otettava huomioon luonto.
Tekstin pituus tai muun teoksen maksimikoko yksi (1) A4-sivu. Valmis teos tulee lähettää sähköpostilla osoitteeseen kestavakehitys.vnk(at)gov.fi.
Lähettäessäsi teoksen kilpailuun, laita aiheeksi Kirjoituskilpailu.omanimi.sarja (esimerkiksi 9–10-vuotiaat). Lisää myös viestikentän alkuun yhteystietosi tai huoltajan yhteystiedot (nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite) sekä sarja, johon osallistut.
Kilpailuun voi osallistua suomen, englannin, ruotsin, inarinsaamen, koltansaamen ja pohjoissaamen kielillä.
Kilpailun sarjat ovat: alle 7-vuotiaat, 7–8-vuotiaat, 9–10-vuotiaat, 11–12-vuotiaat, 13–15-vuotiaat, 16–18-vuotiaat ja yli 19-vuotiaat. Ensimmäisessä kahdessa sarjassa on mahdollista osallistua myös kuvalla tai sarjakuvalla (0–8-vuotiaat).
Teosten arvioinnissa otetaan huomioon, kuinka omaperäisiä ja ajatuksia herättäviä teokset ovat sekä ovatko ne kilpailun teknisten ohjeiden mukaisia.
Lähettämällä teoksesi kilpailuun hyväksyt sen julkaisun kestävän kehityksen toimikunnan viestintäkanavilla.
Lisätietoja kestävän kehityksen toimikunta kestäväkehitys.vnk(at)gov.fi
Toiveikas tulevaisuus -kirjoituskilpailu
Marraskuu 2023
Romaani
NaNoWriMo (1.–30.11.2023)
National Novel Writing Month (NaNoWriMo) haastaa kirjoittamaan romaanin kuukaudessa. Kyse ei ole varsinaisesta kilpailusta vaan enemmänkin kirjoittamishaasteesta.
Joulukuu 2023
Pohtiva tai kantaaottava aineistopohjainen teksti
Suomalainen kirjoituskilpailu 2023 lukiolaisille (6.12.2023)
Suomalaisen kirjoituskilpailun 2023 teemana on “Suomalainen luovuus”. Tämänkertainen kilpailu antaa mahdollisuuden pohtia sitä, mikä merkitys luovuudella on ja on ollut suomalaisille nyt ja tulevaisuudessa. Luovuutta voi tarkastella monesta näkökulmasta. Mitä luovuus on? Onko olemassa suomalaista luovuutta? Mikä synnyttää suomalaista luovuutta?
Tutustu tehtäviin. Kirjoituksen sopiva pituus on noin 6 000 merkkiä. Työt kirjoitetaan rivivälillä 2, fontilla 12. Kirjoitukseen on laadittava oma otsikko, jonka eteen merkitään aiheen numero. Kirjoitukset voidaan tuottaa osana äidinkielen ja kirjallisuuden, historian tai yhteiskuntaopin opintoja. Niitä ei palauteta. Kilpailun järjestäjällä on oikeus käyttää tuotettuja tekstejä haluamallaan tavalla. Kirjoitusten arvioinnissa painottuvat kirjoittajan kyky tarkastella aihettaan kiinnostavista näkökulmista, rajata tarkastelu onnistuneesti, hyödyntää oppimaansa ja tietolähteitä sekä käyttää suomen kieltä aiheeseen sopivalla tavalla.
Kilpailu on tarkoitettu kaikille lukion opiskelijoille. Kukin opettaja voi postittaa kolme parhaaksi katsomaansa kirjoitusta kilpailuun viimeistään itsenäisyyspäivää seuraavana arkipäivänä. Työt lähetetään verkkolomakkeella.
Lomakkeeseen merkitään kilpailuaiheen numero, kirjoituksen otsikko, opiskelijan nimi, lukion nimi ja osoite sekä ohjaavan opettajan nimi ja yhteystiedot. Opettajaa pyydetään myös merkitsemään lomakkeeseen koulussa kilpailuun osallistuneiden kokonaismäärä.
Suomalainen kirjoituskilpailu 2023
Essee
Uusi suomalainen essee 2024 (10.12.2023)
Uusi suomalainen essee on valtakunnallinen, kaikille avoin esseiden kirjoituskilpailu. Esseiden tulee olla alkuperäisiä, aiemmin julkaisemattomia ja suomenkielisiä. Esseiksi määrittelemme lyhyet, pohdiskelevat yleistajuiset kirjoitelmat. Kilpailun esseiden teemana on ”vapaus”.
Esseen maksimipituus on 6 sivua / 15 000 merkkiä (sisältää myös välilyönnit). Sivut on numeroitava. Esseellä pitää olla nimi. Tiedostomuoto voi olla odt, rtf tai Word. Tiedosto nimetään seuraavalla tavalla: EsseennimiNimimerkki.tiedostomuoto (Esimerkiksi: VapaudenkaihoHiski.docx). Huomioi isot kirjaimet.
Essee on varustettava nimimerkillä. Sähköpostitse lähetetyn tekstin liitetiedostossa ei saa olla yhteystietoja. Yhteistiedot liitetään mukaan sähköpostin viestiosuuteen. Sama kirjoittaja voi osallistua kilpailuun vain yhdellä esseellä.
Toimitus sähköpostitse osoitteeseen: outi.kokko(at)kotka.fi
Lisätietoja
TSL, Kotka Sirkka Kotola, sirkka.kotola(at)kymp.net
Kotkan kaupungin kulttuurijohtaja Tomi Purovaara, tomi.purovaara(at)kotka.fi
Kotkan opiston rehtori Mika Kempas, mika.kempas(at)kotka.fi
Uusi suomalainen essee -kirjoituskilpailu 2024 (pdf)
Rikosnovelli
Kouvolan Dekkaripäivät: Tekoäly ja rikos (31.12.2023)
Kouvolan Dekkaripäivät järjestää kirjoituskilpailun aiheesta ”Tekoäly ja rikos” suomenkielisille novelleille. Novellin voi nimetä vapaasti (muttei nimellä ”Tekoäly ja rikos”) ja aihetta saa tulkita laajasti. Tekstien tulee olla ennen julkaisemattomia. Jokainen voi osallistua kilpailuun vain yhdellä tekstillä.
Tekstin tulee olla pituudeltaan 100–1500 sanaa. Tallenna valmis kilpailuteksti muokattavana tekstinä (Word, Open Office, Libre Office) tai Rich Text Format -muodossa (rtf). Kilpailuun ei hyväksytä pdf -tiedostoja.
Käytä kilpailutekstissä nimimerkkiä ja liitä kilpailuteksti sähköpostin liitetiedostoksi. Laita postin otsikoksi ”Dekkaripäivien kirjoituskilpailu” ja viestiin oikea nimesi ja yhteystietosi. Älä laita oikeaa nimeäsi tekstitiedostoon.
Lähetä kilpailutekstisi viimeistään 31.12.2023 sähköpostitse osoitteeseen kirjoituskilpailu2024(at)dekkaripaivat.fi.
Kilpailu on kaikille avoin. Kirjoituskilpailussa on omat sarjat aikuisille ja alle 18-vuotiaille nuorille. Jos osallistut nuorten sarjaan, kirjoita sähköpostin otsikoksi ”Dekkaripäivien kirjoituskilpailu, nuorten sarja”.
Dekkaripäivien esiraati seuloo kirjoituksista parhaat 15-30 tekstiä, joista julkaistaan vuoden 2024 antologia. Osallistumalla kilpailuun annat tekstin kieliasun tarkastamiseen.
Kouvolan Dekkaripäivien kirjoituskilpailu 2024
Novelli
Kirjoituskutsu taikakouluantologiaan (31.12.2023)
Nysalor-kustannus etsii taikakouluista kertovia novelleja, joista kootaan antologia vuoden 2024 aikana. Antologian toimittavat Matti Järvinen, Venla Lintunen ja Eve Lumerto sekä sisällön että kielen osalta. Tarkoituksena on julkaista antologia kesällä 2024, mutta mikäli julkaisukelpoisia tekstejä ei tule tarpeeksi paljon, kustantaja varaa oikeuden jättää antologian julkaisematta tai mahdollisesti muuttaa sen julkaisuaikataulua. Kaikkia tarjottuja tekstejä ei myöskään valitettavasti voida julkaista.
Antologian teemana on taikakoulu, mutta haussa ei ole ainoastaan perinteisessä velhojen sisäoppilaitoksessa tapahtuvia novelleja, vaikka sellaisiakin voi hyvin kirjoittaa. Taikakoulu voi olla shamaani opettamassa oppipoikaansa, tavallinen suomalainen koulu, jossa on salainen puolensa, ulkoavaruuden olento opettamassa outoja taitoja ihmisille tai mitä tahansa muuta aiheeseen sopivaa. Vain mielikuvitus on rajana taikakoulun keksimiselle.
Novellin ei tarvitse sijoittua kokonaan kouluun, mutta koulun tai opetuksen on oltava riittävän keskeisessä osassa tarinassa. Tarinassa täytyy olla mukana jotakin meidän todellisuudestamme poikkeavaa tulkittavaa, joten ihan pelkkä realistinen kouluarki ei riitä novellin aiheeksi. Tarina ei saa sijoittua mihinkään valmiiseen fantasia- tai muuhun maailmaan tai sisältää toisen tekijän keksimiä paikkoja tai hahmoja, jollei tekijä ole antanut siihen kirjallista lupaa.
Novellin maksimipituus on 50 000 merkkiä (välilyönnit mukaan lukien), mutta antologiaan halutaan mielellään eripituisia tarinoita. Antologiaan ei kuitenkaan haeta raapaleita tai muuta lyhytproosaa.
Tekstit toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen matti piste jarvinen ät nysalor piste net viimeistään 31.12.2023 muokattavana tekstitiedostona, esimerkiksi rtf-tiedostona. Pdf-tiedosto ei käy.
Kullekin antologiaan mukaan päässeelle kirjailijalle maksetaan 50 euron palkkio julkaisuluvasta ja toimitetaan antologiaa kolme ilmaista tekijäkappaletta. Tekijöillä on myös mahdollisuus ostaa antologiaa lisää alennushintaan. Julkaisulupa antaa Nysalor-kustannukselle vuoden yksinoikeuden novellin julkaisemiseen ja pysyvän oikeuden ottaa tarinasta uusia painoksia, koska pyrkimys on pitää teos tulevaisuudessakin saatavilla. Vuoden kuluttua julkaisusta kirjoittaja on vapaa julkaisemaan novellin muuallakin.
Lisätietoja saa Matti Järviseltä sähköpostiosoitteesta matti piste jarvinen ät nysalor piste net.