Kirjoituskilpailut

Kirjoituskilpailuja 2019

Kirjoituskilpailujen esittelyt on koottu tälle sivulle lyhennettyinä, alkuperäiset kilpailun ohjeet ja säännöt löytyvät kunkin kilpailun linkin takaa. Lue aina varsinaisen kilpailusivun ohjeet ja säännöt huolellisesti ja toimi niiden mukaan.

Lokakuu 2019

Laululyriikka
Syksy 2019 (15.10.2019)

Suomen sanoittajayhdistys järjestää kaikille avoimen Syksy 2019 -laululyriikkakilpailun. Se sopii niin aloittelijoille kuin jo pidempään kirjoittaneille, mutta kappaleiden odotetaan olevan kirjoitettu mittaan.

Kilpailussa on kaksi sarjaa:

  1. Syksy-aiheinen kappale: kokonainen lauluteksti, joka kertoo jollain tavalla syksystä toiveikkaan sävyn kautta. Pelkkä teksti riittää, kappaleen ei tarvitse olla sävelletty. Genre voi olla mitä tahansa iskelmästä poppiin ja räppiin. Sanoituksien tulee olla suomenkielisiä, kilpailijan itse kirjoittamia ja missään mediassa aikaisemmin julkaisemattomia.
    Erottele lähettämässäsi tiedostossa selkeästi kertosäkeet ja säkeistöt, mahdolliset c-osat tai tavanomaisesta kaavasta poikkeavat ratkaisut. Lähetä teksti PDF-tiedostona, jossa on nimimerkkisi, mutta ei omaa nimeäsi. Ilmoita nimimerkkisi sähköpostissa ja mainitse, että sanat tulevat Syksy-kategoriaan.
  2. Kilpailu valmiiseen melodiaan vapaalla aiheella. Esituotettu demo löytyy laulettuna ”hyräilyversiona” täältä: https://soundcloud.com/anniina-tarasova/sanoituskilpailu-2019-kilpailukappale, ja kappaleesta on myös instrumentaaliversio ilman laulua: https://soundcloud.com/anniina-tarasova/ilman_laulua. Kappaleen on tehnyt Markus Ala-Kauhaluoma. Voittajakappale voisi päätyä Lumottu Apina -yhtyeen keikkamateriaaliksi tai sitä tarjotaan jollekin muulle levyttävälle artistille. Haemme nykyaikaista suomenkielistä pop-kappaletta.
    Erottele lähettämässäsi tiedostossa selkeästi säkeistöjen rivit, kertosäe ja c-osa. Pelkkä teksti riittää, mutta bonusta on, jos kilpailija laulaa tai laulatuttaa valmiin sanoituksensa jommankumman demon päälle ja lähettää mp3-tiedostona. Lähetä sanoitus PDF-tiedostona, jossa on nimimerkkisi, mutta ei omaa nimeäsi. Ilmoita nimimerkkisi sähköpostissa.

Suomen sanoittajayhdistys pidättää oikeuden jättää voittajan valitsematta tai valita voittajan vain toisesta sarjasta, mikäli kilpailukappaleet eivät täytä laulun tunnusmerkkejä. Kilpailuun voi osallistua useammalla tekstillä ja ne voi lähettää samassa sähköpostissa, kuitenkin jokainen erillisenä PDF-tiedostona. Merkitse selkeästi, kumpaan kilpailusarjaan teksti kuuluu.

Kilpailusanoitukset lähetetään yhdistyksen sihteerille Ismo Rauvolalle kilpailu(at)sanoittajat.fi viimeistään 15.10.2019, sähköpostin otsikoksi kirjoitetaan Kilpailu 2019 ja oma nimimerkki.

Sanotuksien tekijänoikeudet säilyvät kirjoittajilla. Valmiiseen sävellykseen kuuluvan kilpailun (b-sarja) voittaja luovuttaa option muokata voittajatekstiä yhdessä kappaleen säveltäjän kanssa, mikäli se on tarpeen julkaisukynnyksen ylittämiseksi.

Lisätietoja: Suomen sanoittajayhdistyksen puheenjohtaja Anniina Tarasova, anniina.tarasova(at)gmail.com.

Syksy 2019 -laululyriikkakilpailu

Vapaa tekstilaji
Eläimenä ihmisen maailmassa (18.10.2019)

IBBY Finlandin ja Animalian kirjoituskilpailu “Eläimenä ihmisen maailmassa” kehottaa pohtimaan, millainen maailma on eläimen näkökulmasta koettuna. Tarvitsevatko eläimet ihmistä? Voivatko eläimet vaikuttaa omaan elämäänsä tai jopa uhmata ihmisen toimia? Voivatko eläimet hyötyä ihmisistä? Millaisia suhteita voi muodostua ihmisten ja eläinten välille?

Kilpailu kannustaa asettumaan eläinten asemaan avoimesti, empaattisesti ja uteliaasti. Tyylilaji on vapaa. Kilpailuun voi osallistua suomen kielellä.

Työt tulee jättää 18.10. mennessä osoitteella
Marianna Koljonen
Kullervonkatu 32 A 22
00610 Helsinki
Tai sähköpostitse: marianna.koljonen(at)gmail.com

Kilpailuun tarkoitetut tekstit on kirjoitettava tietokoneella A4-kokoisille arkeille ja varustettava nimimerkillä. Tekstien pituus voi olla korkeintaan 4 liuskaa. Postitse lähetettyihin teksteihin tulee liittää mukaan tekijän oikea nimi, ikä puhelinnumero ja osoite erillisessä, suljetussa kuoressa. Jos kilpailuun osallistuu sähköpostilla, tekijän oikea nimi, ikä, puhelinnumero ja osoite tulee ilmoittaa erillisessä liitetiedostossa. Sähköposti olisi hyvä lähettää osoitteesta, josta ei käy ilmi osallistujan nimi, eli esimerkiksi koulun tai huoltajan sähköpostiosoitteesta.

Palkittuja töitä julkaistaan IBBY Finland ry:n ja Animalian tiedotuskanavissa sekä IBBY Finlandin verkkoantologiassa.

Ibby Finlandin ja Animalian kirjoituskilpailu

Scifi- tai fantasianovelli
Noviisi 2019 (31.10.2019)

Noviisi 2019 on science fiction- ja fantasianovellikilpailu 13–17-vuotiaille nuorille. Kilpailun järjestävät Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat (Stk), Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti (Tutka) ja Turun Science Fiction Seura (TSFS).

Tekstien on oltava alkuperäisiä ja ennen julkaisemattomia niin paperilla kuin verkossa. Alkuperäisellä tarkoitetaan tässä myös fanficin rajaamista kisan ulkopuolelle. Kisaan voi halutessaan ottaa osaa useammalla novellilla. Kilpailutekstien kieli on suomi.

Tekstin maksimipituus on 10 000 merkkiä (välilyönteineen) eli viisi liuskaa. Novellit lähetetään sähköpostin liitetiedostona (rtf tai txt) 31.10.2019 keskiyöhön mennessä osoitteeseen noviisikilpailu(at)gmail.com. Ilmoita sähköpostin leipätekstissä koko nimesi, osoitteesi ja syntymävuotesi.

Noviisi 2019

Lyriikka: limerikki
Limerikkikilpailu (31.10.2019)

Riimittele limerikki ja osallistu kilpailuun! Limerikkikilpailu on avoin kaikille, mutta kilpailuun lähetettävien limerikkien tulee olla ennen julkaisemattomia ja palkitsemattomia.

Limerikin tulee olla suomenkielinen ja täyttää limerikin muoto ja tavoite. Aihe on vapaa. Yhdeltä kilpailijalta hyväksymme enintään kuusi limerikkiä.

Kirjoita limerikit tekstinkäsittelyohjelmalla ja merkitse alareunaan myös oma nimimerkkisi. Tallenna tiedosto doc-, docx-, odt- tai rtf-muotoon. Kirjoita sähköpostiviestiin yhteystietosi (nimi, osoite, puhelin, sähköposti), liitä limerikkitiedosto mukaan ja kirjoita viestin aihekenttään ”Limerikkikilpailu”. Lähetä viesti limerikkitiedostoineen 31.10.2019 mennessä osoitteeseen limerikki(at)tammikuu.net.

Kilpailun järjestäjä pidättää itsellään oikeuden julkaista ilman erillistä korvausta parhaista limerikeistä antologian. Julkaisuoikeus koskee tekstin käyttöä ainoastaan tässä tietyssä antologiassa ja sen ensimmäisessä painoksessa, muuten tekijänoikeus säilyy täysin kirjoittajalla.

Lisätietoja sähköpostiosoitteesta limerikki(at)tammikuu.net.

Suunnittelutoimisto Tammikuu Oy: Limerikkikilpailu

Marraskuu 2019

Romaani
NaNoWriMo (1.–30.11.2019)

National Novel Writing Month (NaNoWriMo) haastaa kirjoittamaan romaanin kuukaudessa. Kyse ei ole varsinaisesta kilpailusta vaan enemmänkin kirjoittamishaasteesta.

Joulukuu 2019

Pohtiva tai kantaaottava aineistopohjainen teksti
Suomalainen kirjoituskilpailu 2019 lukiolaisille (6.12.2019)

Kirjoituskilpailun aiheena on tänä vuonna “Minun Eurooppani”, tutustu tehtäviin. Kirjoitukset voidaan tuottaa äidinkielen ja kirjallisuuden, historian tai yhteiskuntaopin kursseilla. Kirjoitusten arvioinnissa painottuvat kirjoittajan kyky tarkastella aihettaan kiinnostavista näkökulmista, rajata tarkastelu onnistuneesti, hyödyntää oppimaansa ja tietolähteitä sekä käyttää suomen kieltä aiheeseen sopivalla tavalla.

Kilpailu on tarkoitettu kaikille lukion opiskelijoille. Kukin opettaja voi postittaa kolme parhaaksi katsomaansa kirjoitusta kilpailuun viimeistään itsenäisyyspäivää seuraavana arkipäivänä.

Työt tulostetaan yhdelle puolelle paperia, rivivälillä 2, fontilla 12. Kirjoituksen sopiva pituus on noin 6 000 merkkiä. Otsikon eteen merkitään aiheen numero. Tekstejä ei palauteta.

Jokaiseen työhön pitää liittää kilpailun internetsivuilta tulostettava lähetelomake. Lomakkeeseen merkitään kilpailuaiheen numero, kirjoituksen otsikko, opiskelijan nimi, lukion nimi ja osoite sekä ohjaavan opettajan nimi ja yhteystiedot. Opettajaa pyydetään myös merkitsemään lomakkeeseen koulussa kilpailuun osallistuneiden kokonaismäärä.

Kukin opettaja voi lähettää kolme parhaaksi katsomaansa kirjoitusta kilpailuun, osoitteeseen Helsingin Suomalainen Klubi, Kirjoituskilpailu, Kansakoulukuja 3, 00100 Helsinki

Suomalainen kirjoituskilpailu 2019

Raapale
Sata sanaa seudulta (22.12.2019)

Sata sanaa seudulta, deadline: 22.12.2019. Teema ”sata sanaa seudulta”, aihe ja tyylilaji vapaa. Pituus sata sanaa.

Salon Seudun Sanomat järjestää kaikille avoimen Sata sanaa seudulta -kirjoituskilpailun 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi. Kilpailu on käynnissä koko vuoden ja päättyy 22.12.2019. Tekstejä julkaistaan Salon Seudun Sanomien kulttuurisivuilla ja netissä vuoden aikana.

Paras teksti palkintaan vuoden lopuksi kirjakauppalahjakortilla. Lisäksi vuoden aikana arvotaan kaikkien osallistujien kesken tuotepalkintoja.

Sata sanaa seudulta

Rikosnovelli
Rikos ei katso ikää (31.12.2019)

Rikos ei katso ikää on aiheena Kouvolan Dekkaripäivien rikosnovellien kirjoituskilpailussa. Kaikille avoimen kilpailun järjestäjä on Kouvolan kaupunginkirjasto.

Kilpailussa on kaksi sarjaa: nuoret (13–18-vuotiaat) ja aikuiset. Nuorten sarjaan osallistuja ilmoittaa ikänsä tekstin etusivulla nimimerkin yhteydessä.

Kilpailuun voi osallistua yhdellä suomenkielisellä rikosnovellilla, jossa on mukana eri ikäisiä henkilöitä sekä ongelmia sukupolvien välillä. Tapahtumat voi sijoittaa mihin tahansa aikaan ja paikkaan.

Tekstin pituus on korkeintaan viisi liuskaa (10 000 merkkiä). Tulosta teksti yhdelle puolelle paperia Arial- tai Calibri-fontilla, pistekoko 12, rivinväli 1,5. Lähetä novelli postitse kahtena kappaleena 31.12.2019 mennessä osoitteeseen: Kouvolan kaupunginkirjasto, PL 33, 45101 Kouvola. Kuoreen merkintä ”Kirjoituskilpailu”.

Käytä nimimerkkiä, mutta liitä tekstin mukaan erillisessä suljetussa kirjekuoressa oikeat henkilö- ja yhteystietosi: nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Kouvolan Dekkaripäivät: Rikos ei katso ikää -kilpailu

Tammikuu 2020

Vapaa tekstilaji
Hiukset (6.1.2020)

RT Lit Akatemia ja Kustantamo S&S järjestävät kirjoituskilpailun, jonka aiheena on hiukset. Kirjoituskilpailu on suunnattu kaikenikäisille ruskeille (= rodullistetuille, ei-valkoisille ja ei-kantasuomalaisille) kirjoittajille.

Kilpailussa kutsutaan ruskeita kirjoittajia pohtimaan hiuksia eri näkökulmista: kepeästi ja vakavasti, omakohtaisten kokemusten ja kuvitteellisten maailmojen kautta, henkilökohtaisena ja poliittisena ilmiönä. Tekstin muoto ja teeman käsittelytapa ovat vapaat. Voit osallistua kilpailuun esimerkiksi esseellä, novellilla, runoilla tai otteella romaanikäsikirjoituksesta. Parhaat tekstit voidaan julkaista Kustantamo S&S:n kokoamassa antologiassa.

Kilpailutekstin tulee olla 5–10 sivua pitkä. Käytä fonttikokoa 12 ja riviväliä 1,5. Lähetä kilpailutekstisi sähköpostin liitteenä osoitteeseen info(at)ruskeattytot.fi viimeistään 6.1.2020. Kirjoita viestin otsikoksi “Kirjoituskilpailu” ja viestikenttään nimesi ja yhteystietosi.

Jos haluat osallistua nimimerkillä, voit lähettää kilpailuehdotuksesi myös postitse. Tulosta kilpailutekstisi. Varusta kilpailutekstisi jokainen sivu valitsemallasi nimimerkillä. Liitä kilpailuehdotukseesi suljettu kirjekuori, joka sisältää nimesi ja yhteystietosi. Kirjoita tämän kuoren päälle nimimerkkisi. Lähetä kilpailuehdotuksesi 6.1.2020 varustetulla postileimalla osoitteeseen Kustantamo S&S, PL 870, 00121 Helsinki. Kilpailuehdotuksia ei palauteta.

RT Lit Akatemia: Hiukset

Tositarina
Ihmeellinen sattuma! (31.1.2020)

Ihmeellinen sattuma! -projektissa kerätään tositarinoita, joissa pääroolia esittää yhteensattuma. Voit kirjoittaa lyhyen, vain muutaman kappaleen mittaisen tarinan tai useamman sivun. Kertomus voi olla vanha tai viime vuosina tapahtunut.

Tarinoista on tarkoitus julkaista kirja vuoden 2020 aikana. Julkaistavien tarinoiden kirjoittajien kesken arvotaan 400 euron palkinto karkauspäivänä 2020.

Lähetä tarinasi viimeistään 31.1.2020 mennessä osoitteeseen sattumat(at)suomi24.fi. Liitä mukaan yhteystietosi ja ikäsi. (Kirjoitusten yhteydessä kerrotaan kirjoittajan etunimi ja ikä.)

Projektin toteuttaa mediataiteilija Elina Renko Tampereelta.

Maaliskuu 2020

Romaani
Karisto: Elämää 20-luvulla (31.3.2020)

Karisto Oy järjestää kirjoituskilpailun teemalla ”Elämää 20-luvulla”. Kilpailussa haetaan romaania, joka kertoo nykyhetkestä jotain olennaista. Elämme monenlaisten muutosten aikaa – miten se näkyy arjessa? Millaista on elämä alkavalla 2020-luvulla? Kilpailuun toivotaan yllättäviä näkökulmia, vahvaa tarinaa ja tarkkoja havaintoja. Lajityyppi on vapaa.

Käsikirjoitus lähetetään sähköpostin liitteenä pdf-muodossa 31.3.2020 mennessä osoitteeseen kustannusliike(at)karisto.fi. Viestin otsikoksi teksti ”Elämää 20-luvulla”. Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä: merkitse liitetiedostoon vain nimimerkkisi ja kirjoita nimesi ja yhteystietosi sähköpostisaatteeseen.

Elämää 20-luvulla -kirjoituskilpailu

Share