Kirjoituskilpailut

Kirjoituskilpailuja 2020

Kirjoituskilpailujen esittelyt on koottu tälle sivulle lyhennettyinä, alkuperäiset kilpailun ohjeet ja säännöt löytyvät kunkin kilpailun linkin takaa. Lue aina varsinaisen kilpailusivun ohjeet ja säännöt huolellisesti ja toimi niiden mukaan.

Heinäkuu 2020

Kaunokirjallinen proosa tai asiaproosa (romaani/novellikokoelma/asiaproosateos)
“Minä ja metsä”, Kustannus Aarnin kirjoituskilpailu (15.7.2020)

Minä ja metsä -kirjoituskilpailussa haetaan uutta suomenkielistä suorasanaista romaania, novellikokoelmaa tai asiaproosateosta, joka kommentoi joko konkreettisesti tai kaunokirjallisin keinoin suhdettamme metsään. Metsä ymmärretään kilpailussa laajasti metsäluontona, ja sitä saa käsitellä myös globaalista näkökulmasta. Metsän ei tarvitse olla suomalainen metsä.

Kilpailuteosten genreä eli lajityyppiä ei ole rajattu. Käsikirjoituksen kokonaispituuden on oltava vähintään 35 000 sanaa. Määrä vastaa noin 160 sivua valmiissa kirjassa.

Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä. Kilpailutyöt lähetetään sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen metsa2020(at)kustannusaarni.fi tai postitse Kustannus Aarni, Liljequistintie 6, 45700 Kuusankoski. Kirjoita postin saatekirjeeseen tieto käyttämästäsi nimimerkistä sekä yhteystietosi.

Kilpailuaika päättyy 15.7.2020. Kolmen kärkeen sijoittuneet teokset julkaistaan vuosien 2021–2023 aikana Aarnin kustannusohjelmassa. Lisätietoja myös sähköpostitse osoitteesta toimitus(at)kustannusaarni.fi

Minä ja metsä

Lyriikka
Luontoruno (15.7.2020)

Suomen luonnon päivä järjestää kaikille avoimen runokilpailun. Maksimissaan kolme runoa Suomen luonnosta runoilijaa kohden, runot lähetetään Ylen sivuilla olevalla lomakkeella.

Kilpailuun voi osallistua nimimerkillä, mutta yhteystiedot tulee täyttää lomakkeelle. Yleisradio julkaisee runot verkkosivuillaan ja voi jakaa niitä kanavillaan, myös sosiaalisessa mediassa. Tekijänoikeudet säilyvät tekijällä. Käytössä on aihetunniste #luontorunokilpailu.

Palkintoina luontokirjoja ja Suomen luonnon päivän runoilijan kunniakirja, lisäksi Metsähallitus on luvannut voittajalle ja läheisilleen (noin 4 henkilöä) viikonloppumajoituksen luonnon helmassa Metsähallituksen Luontopalvelujen yhteistyöyrittäjän huomassa (Metsähallitus ei korvaa matkakuluja kohteelle).

Yle: luontorunokilpailu

Kohtaus (draama/proosa/runo)
“Tilanne päällä”, Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston kirjoituskilpailu (31.7.2020)

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto sekä Oulun kirjailijaseura ry järjestävät kaikille avoimen kirjoituskilpailun (omakustanteet ja antologiat eivät ole este osallistumiselle). Kilpailuun lähetettävien töiden tulee olla ennen julkaisemattomia ja palkitsemattomia (koskee myös omakustanteita ja antologioita).

Kirjoitusten aihe on ”Tilanne päällä”. Kilpailussa etsitään 1–3 liuskan mittaisia tekstejä, joiden keskiössä on kohtaus. Kohtauksen kirjoittamisessa tarvitaan yleensä dialogin, toiminnan ja käänteen tajua, mutta kukin kirjoittaja voi lähestyä teemaa haluamallaan tavalla. Teksti voi olla siis draamaa, proosaa tai runoa.

Suomenkieliset tekstit varustetaan nimimerkillä ja lähtetään word-, odt- tai rtf-muodossa sähköpostin liitteenä 31.7.2020 mennessä osoitteeseen kirjoituskilpailu.pp(at)gmail.com. Sähköpostin aihekenttään laitetaan merkintä Kirjoituskilpailu. Yhteystiedot (nimi, osoite, puhelin, sähköposti) kirjoitetaan sähköpostin viestikenttään.

Yhdeltä kilpailijalta hyväksytään kilpailuun yksi teksti, jonka maksimipituus on 3 liuskaa. Voittajat ja parhaista teksteistä tehty kooste julkistetaan marraskuussa 2020 kesäyliopiston kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Lisätietoa Merja Kuure, koulutussuunnittelija
merja.kuure(at)pohjois-pohjanmaa.fi, 044 465 2203

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston kirjoituskilpailu

Runo
Puukkorunokilpailu, Kauhavan kaupunki (31.7.2020)

Vuoden 2020 Puukkorunokilpailun teemana on Puukko ja ääni. Aihetta voi tulkita monipuolisesti ja erilaisilla vivahteilla. Kilpailussa on kaksi sarjaa: aikuiset sekä lapset ja nuoret (alle 17-vuotiaat).

Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä. Kilpailijan yhteystiedot laitetaan mukaan suljetussa kuoressa, jonka päälle merkitään runon nimi ja osallistuttava sarja (aikuiset/lapset).

Kilpailuun osallistuva teksti voi olla aikaisemmin esitetty, mutta ei julkaistu. Yksittäisten osallistujien tekstien lukumäärää ei rajoiteta. Kilpailun järjestäjillä on oikeus ilman eri korvausta julkaista kilpailuun lähetettyjä tekstejä. Muutoin runon kirjoittajalla säilyvät oikeudet omaan tekstiin.

Kilpailurunot lähetetään 31.7.2020 mennessä osoitteeseen
Kauhavan kaupunki
Kulttuuripalvelut / Puukkorunokilpailu
Kauppatie 88
62200 Kauhava

Kilpailun järjestävät yhteistyössä Kauhavan puukkofestivaalit ry, Kauhavan kaupungin kulttuuri-, kirjasto- ja museopalvelut sekä Pohjanmaan Kirjailijat ry. Lisätietoja: Kauhavan kulttuuripalvelut, puh. 040 866 7048 tai maaria.koivula-talkkari(at)kauhava.fi

Puukkorunokilpailu

Elokuu 2020

Kesän jälkeen, kun rakkaus kuoli
Yle Kioski LIT -kirjoituskilpailu (9.8.2020)

Yle Kioski LIT -kirjoituskilpailun teemana on Kesän jälkeen, kun rakkaus kuoli, jota osallistuja voi tulkita omalla tavallaan. Kilpailun tavoitteena on löytää uusia kirjoittajia, vaikuttavia tarinoita ja antaa teksteille tilaa nykyaikaisia alustoja hyödyntäen. Kirjoituskilpailun Kilpailuraadin valitsemat parhaat tekstit julkaistaan syksyn aikana Instagram-kirjoina.

Tekstin enimmäispituus on 12 000 merkkiä välilyönteineen. Teksti lähetetään Google Docs- tai Word-tiedostona 9.8.2020 klo 23:59 mennessä sähköpostitse osoitteeseen ylekioski.lit(at)yle.fi. Liitä tekstitiedosto sähköpostin liitetiedostoksi. Kirjoita meilin otsikkokenttään Kirjoituskilpailu. Tekstitiedostoon sekä sähköpostiin tulee selkeästi kirjoittaa oma nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Yle Kioskin nimeämä raati valitsee kymmenen parasta tekstiä, joista tehdään Yle Kioskin visuaalisen näkemyksen mukaan animoitu tai suunniteltu Instagram-kirja. Tekstit julkaistaan Yle Kioski LITin Instagram-tilillä loppuvuonna 2020. Ylellä on oikeus tuottaa tai tuotattaa teksteistä myös mahdollinen podcast-sarja Yle Areenaan tai Yle Kioskin alustoille. Ylellä on oikeus julkaista tekstejä osittain tai kokonaan sekä teksteistä tuotettua sarjaa kaikissa Ylen välineissä ja palveluissa rajoittamattoman ajan. Tekijänoikeudet jäävät kirjoittajille.

Yle Kioski LIT -kirjoituskilpailu

Näytelmä
Krekilän Myllyn kesäteatterikäsikirjoituskilpailu (31.8.2020)

Krekilän Myllyn Kesäteatteri juhlistaa 40-vuotista taivaltaan käsikirjoituskilpailulla.

Näytelmän tulee olla aiemmin esittämätön. Sen tulee soveltua Krekilän myllyn miljööseen ja koko perheen katsottavaksi. Rooleja voi olla enintään n. 12 kpl. Näytelmän arvioitu kesto on noin 2 tuntia väliaikoineen. Näytelmän ohjaaja, Laura Kilpiö on oikeutettu tarvittaessa muokkaamaan tekstiä.

Voittaja saa tekijänoikeuspalkkiota jopa 12 % lipputuloista sekä 500 euron palkintoshekin. Kesäteatteri pidättää oikeuden olla valitsematta kilpailulle voittajaa, jos valintaraadin mielestä sopivaa näytelmää ei löydy.

Lähetä käsikirjoituksesi 31.8.2020 mennessä PDF-muodossa sähköpostiosoitteeseen info(at)krekila.fi. Varusta se nimimerkillä ja toimita erillisenä liitteenä omat tietosi, sillä näytelmät toimitetaan valintaraadin luettavaksi nimettöminä. Osallistua voi myös työryhmänä.

Krekilän Myllyn näytelmäkirjoituskilpailu 2021

Vapaa tekstilaji
Joulupukin kootut tarinat (31.8.2020)

JouluTaika julkaisee marraskuussa 2020 Joulupukin kootut tarinat.

Lähetä joulupukkitarina sähköpostilla joulu(a)tuulet.fi tai kirjeitse TT-Tuulet Kustannus Oy, Huvilakatu 8, 06100 Porvoo. Parhaat tarinat julkaistaan.

Tekstin pituus korkeintaan 5 000 merkkiä (2–3 liuskaa). Osallistujan tulee hyväksyä nimensä ja kirjoituksensa julkaiseminen TT-Tuulet Kustannus Oy:n/TIDmedian kanavissa. Liitä mukaan yhteystietosi.

Joulupukki-tarina

Runo
Runoile ympäristölle (31.8.2020)

Lahden Runomaraton avaa Runoja ympäristölle -projektin, jossa kootaan ympäristöaiheisia ja ympäristönsuojelua edistäviä runoja tai aforismeja. Runoista toivotaan positiivisia ja niillä toivotaan olevan keventävää ja kannustavaa vaikutusta ihmisten arkeen.

Runot lähetetään Runomaratonin verkkosivujen kautta 31.8. mennessä. Runonkeräys -kampanjan jälkeen valitut runot julkistetaan Runomaratonin verkkosivuilla ja osa runoista pääsee mukaan runomaratonin järjestämiin tuotantoihin ja tapahtumiin.

Runojen teemat ovat samat kuin Lahti Euroopan ympäristöpääkaupunki -vuoden teemat: liikkumisen murros, kiertotalousinnovaatiot ja ekologinen kaupunki. Teemoja voi käsitellä runoissa laajasti tai paneutuen vain joihinkin pienempiin yksityiskohtiin. Runomaraton kannustaa pitämään esillä ja mielissä myös myönteisen kestävän kulttuurisen ja sosiaalisen kehityksen!

Lahden Runomaraton: Runoile ympäristölle

Syyskuu 2020

Tieteis- ja fantasianovelli
Portti (2.9.2020)

Tampereen Science Fiction Seura ry:n valtakunnallinen, kaikille avoin tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu. Novellien tulee olla alkuperäisiä, aiemmin julkaisemattomia ja suomenkielisiä. Palkittuja novelleja julkaistaan Tampereen Science Fiction Seura ry:n Portti-lehdessä. Novellit lähetään A4-arkeille tulostettuina (vain yhdelle puolelle paperia). Suositus 30 riviä/liuska (max. 35 riviä), novellin pituus enintään 40 liuskaa. Numeroi saman novellin liuskat. Novellilla täytyy olla nimi.

Novellit lähetetään nimimerkillä. Liitä mukaan kirjekuori, jonka päällä on nimimerkkisi, novellin nimi ja liuskamäärä, kirjekuoren sisällä henkilötiedot (nimi, osoite, sähköposti ja puhelinnumero).

Sama kirjoittaja voi osallistua myös useammalla kuin yhdellä novellilla. Kilpailutöitä ei palauteta, joten niistä on syytä ottaa kopio omaa käyttöä varten.

Novellien tulee olla perillä viimeistään 2.9. Postitusosoite: Tampereen Science Fiction Seura, c/o Raimo Nikkonen, Peltokatu 25-27 C 57, 33100 Tampere. Kuoreen merkitään tunnus: Novellikilpailu 2020.

Novellikilpailua koskeviin tiedusteluihin vastaa Raimo Nikkonen, puh. (03) 2121 262. Sähköposti: portti(at)sci.fi

Portti 2020

Lyhytelokuvan käsikirjoitus
Northern Script (6.9.2020)

Lyhytelokuvien käsikirjoituskilpailu Northern Script on on avoin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa asuville 18&ndasdh;25-vuotiaille nuorille. Kilpailuun osallistuminen ei vaadi aiempaa käsikirjoitustaustaa. Käsikirjoitukset tulee lähettää englanniksi.

Lähetä oma, max. 10 sivun mittainen käsikirjoituksesi 6.9. mennessä. Kuusi parasta kirjoittajaa saa mahdollisuuden työstää käsikirjoituksia eteenpäin saamansa palautteen perusteella.

Northern Script 2020

Kaunokirjallinen teksti
Rata (30.9.2020)

Reuna-kustantamo ja Kymi Libri -kirjamessut järjestävät nyt kirjoituskilpailun, jonka aiheena on rata. Voit kirjoittaa muistoja rautateiltä ja junamatkoilta, sijoittaa tapahtumat junanvaunuun, asemalle tai radanvarteen, käyttää kauas pois johtavia raiteita ja junan jyskettä symbolina tai kertoa raiteilla pysymisestä, ajautumisesta sivuraiteelle. Kiskot ovat yhdistäneet ihmisiä ja toisaalta myös erottaneet, juna on vienyt pois. Asemien odotustiloissa on nähty monenlaisia kohtaamisia, jälleennäkemisiä ja jäähyväisiä.

Kilpailuaika päättyy 30.9.2020. Tekstit lähetetään sähköpostilla osoitteeseen kilpailu(at)reunalla.fi. Samasta sähköpostista saa myös tarkemmat kilpailuohjeet.

RATA-antologiaan valitaan 20 tekstiä 31. tammikuuta 2021 mennessä ja 20 parhaan tekstin joukosta valitaan kolme voittajaa, jotka julkistetaan 24.7.2021 Kymi Libri -kirjamessuilla Myllykoskella. Kilpailutekstejä annetaan säveltäjille, kuvataiteilijoille ja näyttelijöille. Messuilla nähdään, minkä muodon tekstit saavat muiden taiteenlajien käsittelyssä.

Rata-kirjoituskilpailu

Tarina suvun tai perheen vaiheista
Sukutarinakilpailu 2020 (30.9.2020)

Suomen Sukututkimusseura julistaa kirjoituskilpailun Sukutarinakilpailu 2020. Kilpailulla etsitään asiakirja-aineistoon, muistitietoon tai omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia tarinoita, jotka kertovat henkilöiden ja perheiden vaiheista. Sukutarinoissa voi olla myös fiktiivisiä piirteitä, vaikka ne kertovat historiallisista henkilöistä ja todellisista tapahtumista. Kirjoittaja voi itse valita tarinansa näkökulman, tyylin ja luonteen. Tarinat voi kirjoittaa suomeksi tai ruotsiksi.

Kilpailu on avoin kaikille. Kirjoittaja voi lähettää kilpailuun korkeintaan kolme tarinaa. Kirjoittaja ei saa olla tunnistettavissa nimimerkistä.

Välilyönteineen korkeintaan 15 000 merkkiä pitkät tarinat lähetetään 30.9.2020 mennessä sähköpostitse osoitteeseen sukutarinakilpailu(at)genealogia.fi. Sähköpostiviestissä on ilmoitettava kirjoittajan nimi, yhteystiedot ja nimimerkki. Sukutarina lähetetään viestin liitteenä doc-, docx- tai rtf-muotoisena tekstitiedostona ja mahdolliset kuvat erillisinä tiedostoina. Kirjoittaja voi halutessaan lähettää tarinan yhteydessä enintään kolme siihen liittyvää valokuvaa tai piirrosta. Kirjoittajalla on oltava kuvien ja piirrosten käyttöoikeus.

Lähettämällä tarinan kilpailuun kirjoittajat antavat Sukututkimusseuralle luvan mahdolliselle julkaisemiselle verkkosivustolla ja julkaisussa. Kaikki kilpailuun lähetetyt sukutarinat tallennetaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon, missä ne ovat määräajan kuluttua tutkijoiden käytössä.

Lisätietoja tiedottaja Laura Aho, tiedottaja(a)genealogia.fi, puh. 050 3733 716 (ma–ke klo 11–17).

Sukutarinakilpailu

Marraskuu 2020

Romaani
NaNoWriMo (1.–30.11.2020)

National Novel Writing Month (NaNoWriMo) haastaa kirjoittamaan romaanin kuukaudessa. Kyse ei ole varsinaisesta kilpailusta vaan enemmänkin kirjoittamishaasteesta.

Joulukuu 2020

Nuortenromaani
Taajuus Z (31.12.2020)

Löytääkö tämän päivän nuori itsensä nuortenkirjojen henkilögalleriasta? WSOY järjestää nuortenromaanikilpailun “Taajuus Z”. Kilpailussa haetaan nuortenromaanivalikoimaan lisää monimuotoisuutta ja uudenlaista samaistumispintaa, etsitään niitä ääniä, joita emme kohtaa vielä tarpeeksi kirjallisuudessa tai valtamediassa.

”Toivomme, että kilpailu nostaa esiin hyvän tarinan, joka avaa uuden ja ajankohtaisen näkökulman tämän päivän nuoruuteen. Suomi on monimuotoinen yhteiskunta, ja siksi kaipaamme yhä enemmän tarinoita esimerkiksi erilaisista kulttuuritaustoista tulevista ja erilaisia sukupuoli-identiteettejä edustavista nuorista. Toivottavasti kilpailu nostaa esiin myös näkökulmia, joita emme ole vielä edes osanneet etsiä”, sanoo raadin puheenjohtaja, WSOY:n lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustantaja Ulla Huopaniemi-Sirén.

Kilpailuun osallistutaan ennen julkaisemattomalla suomenkielisellä romaanikäsikirjoituksella. Valmiin käsikirjoituksen mukaan tulee liittää myös korkeintaan kahden liuskan mittainen synopsis. Käsikirjoituksen tyylilaji on vapaa. Kilpailuun voivat osallistua sekä uudet että jo julkaisseet tekijät.

Kilpailutekstit tulee toimittaa 31.12.2020 mennessä joko sähköisesti osoitteeseen taajuusz(at)wsoy.fi tai postitse osoitteeseen PL 1259, 00101 Helsinki. Viestin osoitekenttään tai kuoreen on lisättävä merkintä ”Taajuus Z -kirjoituskilpailu”.

Lisätietoja Ulla Huopaniemi Sirén, vt. kustantaja / WSOY:n lasten- ja nuortenkirjat, ulla.huopaniemi-siren(at)wsoy.fi

WSOY: Taajus Z

Share