Kirjoituskilpailut

Kirjoituskilpailuja 2019

Kirjoituskilpailujen esittelyt on koottu tälle sivulle lyhennettyinä, alkuperäiset kilpailun ohjeet ja säännöt löytyvät kunkin kilpailun linkin takaa. Lue aina varsinaisen kilpailusivun ohjeet ja säännöt huolellisesti ja toimi niiden mukaan.

Huhtikuu 2019

Lyriikka
Runovideokilpailu Valo ja vesi (14.4.2019)

Kilpailun teema ”Valo ja vesi” kutsuu kuvaamaan vuosikymmenen lopun maisemaa. Valo ja vesi vaikuttavat monella tasolla niin luonnonmukaisessa kuin rakennetussa ympäristössä. Kilpailutyöt saavat ravistella ihmistä, puhua luonnon säilyttämisen puolesta ja pyrkiä lisäämään ihmisten vastuuntuntoa. Miltä elämän kauneus ja haasteet näyttävätkään katsottuna niitä erilaisin silmin Suomessa ja muualla maailmassa?

Kilpailuun voi osallistua yhdellä tai useammalla runovideolla tai videorunolla. Runovideoksi kutsutaan yleensä videota, joka pohjautuu runoon, kun taas videoruno on audiovisuaalinen teos, joka voi koostua esimerkiksi kirjaimista, sanoista, kuvista, liikkeestä, musiikista sekä muista äänistä.

Kilpailu on avoin kaikille ja siihen voi osallistua millä tahansa kielellä. Järjestäjä edellyttää kuitenkin, että videoiden runotekstit käännetään joko englanniksi tai suomeksi raadin arviointia varten. Kilpailusarjoja on kaksi: juniorisarja alle 16-vuotiaille ja yleinen sarja kaikille muille. Palkintoja jaetaan yhteensä 3000 euron arvosta.

Runomaraton-kilpailu

Laulu (sävellys ja sanoitus)
Peri suomalainen iskelmä (15.4.2019)

Laajasalon opisto ja PERI Suomi LTD Oy järjestävät yhdessä Kiuruveden Iskelmäviikon kanssa
Kiuruveden Iskelmäviikolla 17.–21.7.2019 julkaistavan Iskelmämusiikin sävellys- ja sanoituskilpailun
”Peri suomalainen Iskelmä”. Kilpailu on avoin kaikille.

Iskelmän, jonka aihe ja rytmi on vapaa, tulee soveltua esitettäväksi laulusolistin ja säestäjän tai
useamman henkilön muodostaman kokoonpanon kanssa. Iskelmän on hyvä sopia tanssittavaksi
vähintään kahden henkilön kanssa.

Sävellysten ja sanoitusten pitää olla ennen julkaisemattomia eikä niitä saa julkistaa eikä
julkisesti esittää ennen 21.7.2019 ilman järjestäjän lupaa. Sävellyksiä eikä sanoituksia voi
samanaikaisesti lähettää toisiin kilpailuihin tämän kilpailun järjestämisaikana. Säveltäjä tai sanoittaja voivat osallistua kilpailuun useammallakin kappaleella.

Iskelmän enimmäiskesto on neljä minuuttia kolmekymmentä sekuntia (4´30”).

Kilpailun tarkemmat säännöt (pdf)

Laulu (sävellys ja sanoitus)
Tangomarkkinat: tangon sävellys- ja sanoituskilpailu (25.4.2019)

Seinäjoen Tangomarkkinat Oy sekä Tango- ja Viihdemusiikin Edistämisyhdistys ry järjestävät tangon sävellys- ja sanoituskilpailun. Kilpailu on avoin kaikille. Tangon aihe on vapaa. Sen tulee soveltua naisen ja/tai miehen laulettavaksi.

Sävellysten ja sanoitusten pitää olla ennen julkaisemattomia eikä niitä saa julkistaa eikä julkisesti esittää ennen 14.7.2019 ilman järjestäjän lupaa. Säveltäjä ja sanoittaja voivat osallistua kilpailuun useammallakin kappaleella. Tangon enimmäiskesto on neljä (4) minuuttia.

Kilpailun tarkemmat säännöt

Aforismi
Lassi Kämäri -palkinto 2019 (17.4.2019)

Lassi Kämäri järjestää jo legendaariseksi muodostuneen valtakunnallisen aforismikirjoituskilpailun. Kilpailu on avoin kaikille. Kukin kirjoittaja voi osallistua kilpailuun yhdellä ennen julkaisemattomalla aforismilla. Aforismin aihe on vapaa.

Lähetä aforismisi sähköpostilla osoitteeseen lassi.kamari(at)gmail.com viimeistään 17.4.2019. Kilpailun tulokset julkistetaan Suomen Aforismipäivänä 18.4. 2019 klo 12 Lassi Kämärin blogissa Loistava puhallus.

Kilpailussa jaetaan seuraavat palkinnot: Paras aforismi, palkinto 10 euroa ja kunniamaininta. Mahdolliset muut palkittavat, kunniamaininta.

Kilpailuun osallistumisesta mahdollisesti aiheutuvia kuluja ei korvata.

Lisätietoja kilpailusta ei anneta.

Lassi Kämäri -palkinto 2019

Lyriikka
Runo-Kaarina 2019 (27.4.2019)

Runo-Kaarina on vuosittainen, valtakunnallinen runokokoelmakilpailu esikoisrunoilijoille. Kilpailu on avoin kaikille suomenkielisille runoille ja runojen aihe on vapaa. Kaarinan kaupunki julkaisee kustannuksellaan kilpailun voittaneen runoteoksen. Tekijänoikeuspalkkio maksetaan koko painoksesta heti normaalin myyntihinnan mukaan. Valintaraati valitsee voittajan elokuussa ja voittaja julkistetaan Turun Kirjamessuilla.

Etsimme 50–100 runon kokoelmaa. Kilpailuun saavat osallistua ne kirjoittajat, jotka eivät ole aikaisemmin julkaisseet omaa kokoelmaa. Fennicaan ilmoitetut kirjat katsotaan julkaisuiksi. Esiintyminen antologioissa ei estä osallistumista. Muulla kielellä kuin suomeksi kirjoitetut kokoelmat arvioidaan kilpailijan lähettämän suomenkielisen käännöksen pohjalta.

Nimimerkillä varustettujen käsikirjoitusten on oltava perillä viimeistään 27.4.2019 klo 15.00. Kilpailutyön mukana toimitetaan nimimerkin paljastava kirjekuori, jonka sisällä on kirjoittajan nimi, osoite, puhelinnumero ja toimiva sähköpostiosoite. Käsikirjoitukset lähetetään osoitteeseen Kaarinan kaupunki / kulttuuri- ja kirjastopalvelut, PL 50, 20780 Kaarina, kuoreen merkintä “Runo-Kaarina”.

Kilpailumateriaaleja ei palauteta, älä siis lähetä alkuperäistä käsikirjoitusta. Toivomme runojen olevan irrallisilla A4-papereilla. Kuvitetut käsikirjoitukset arvioidaan painoteknisten ja tekijänoikeudellisten syiden vuoksi pelkästään teksteinä.

Runo-Kaarina

Toukokuu 2019

Vapaa tekstilaji
Neljän koon tarinatalkoot (1.5.2019)

Sanomalehti Viispiikkinen järjestää yhteistyössä Karstulan, Kannonkosken, Kivijärven ja Kyyjärven Neljän Koon tarinatalkoot-projektin kanssa kirjoituskilpailun.

Nimimerkillä varustettu teksti tulee palauttaa viimeistään 1.5.2019 Viispiikkisen toimistolle, os. Virastotie 3, 43500 Karstula. Mukaan tulee laittaa suljetussa kuoressa nimi ja yhteystiedot.

Kisaan kutsutaan tekstejä, jotka liittyvät jollakin tavalla Karstulaan, Kannonkoskelle, Kivijärvelle, Kyyjärvelle ja Pylkönmäkeen. Teksti voi olla esimerkiksi tarina, novelli, draama, runo tai runojen sikermä (max 5 runoa). Pituus max. 20 000 merkkiä.

Kisan ensimmäinen palkinto on 500 euroa. Kymmenen parasta saa myös halutessaan kirjallisen palautteen tekstistään. Voittajat julkistetaan Viispiikkisen 70-vuotisjuhlien yhteydessä 21.7.2019. Parhaista tehdään juhlajulkaisu.

Lisätietoja Irma Hirsjärvi hirsjarvi(at)gmail.com
Neljän koon tarinatalkoot

Kuunnelma
Radioteatteri: erotiikkaa radiossa (2.5.2019)

Radioteatteri etsii kuunnelmia. Miltä kuulostaa erotiikka radiossa? Millaista draamaa, komiikkaa, jännitystä tai nautintoa ihmisen seksuaalisuudesta voidaan ammentaa?

Yle Draama tuottaa vuonna 2020 sarjan radiokuunnelmia, joiden aiheina ovat seksi, seksuaalisuus ja erotiikka. Ideoita ohjelmille etsitään nyt! Sarja tulee koostumaan eri tekijöiden yksittäisistä kuunnelmaohjelmista (30–50 min), jotka esitetään osana Radioteatterin ohjelmistoa.

Seksiä ja erotiikkaa on mahdollista lähestyä fiktion kautta monin eri tavoin, joten etsimme sisältöä laidasta laitaan. Olemme kiinnostuneita kuulemaan tarinoita erilaisista seksin kulttuureista ja seksuaalisuuden ilmenemismuodoista, esimerkiksi vaikka japanilaisesta eroottisesta sidonnasta, pornoteollisuudesta tai queer-kulttuurista, ja otamme mielellämme vastaan kaikenlaisia tyylilaji-ideoita eroottisesta trilleristä surrealistiseen fantasiointiin. Toivomme, että aihetta tarkastellaan monipuolisesti ja kaikkia ihmisryhmiä kunnioittaen.

Jos eroottisen fiktion uudet mahdollisuudet kiinnostavat sinua, lähetä yhden (1) liuskan mittainen kuunnelmaehdotuksesi osoitteeseen draama(at)yle.fi. Muista kirjoittaa sähköpostin viestikenttään sana ”RADIOTEATTERI”. Uusia ehdotuksia otetaan vastaan 2.5.2019 asti. Vastaanotettujen ehdotusten pohjalta valitaan 4–8 teosta, joita lähdetään kehittämään eteenpäin tekijän kanssa. Kehittelyyn lähtevistä käsikirjoituksista Yle Draama maksaa työehtosopimuksen mukaiset korvaukset.

Lisätietoja: Yle Draaman dramaturgi Antti Lehtinen, antti.lehtinen(at)yle.fi, +358 444 210 511

Suomen näytelmäkirjailijoiden liitto: Radioteatteri etsii kuunnelmia

Vapaa tekstilaji
Vasemmistonuoret ja Libero: teemana luokat (12.5.2019)

Vasemmistonuoret ja Libero järjestävät kirjoituskilpailun, jonka teemana on luokat.

Kilpailuun voivat osallistua kaikki vuonna 1989 ja sen jälkeen syntyneet. Kilpailuun voi osallistua omavalintaisella tekstilajilla. Tekstin pituutta ei rajoiteta. Kilpailun kirjoituskieli on suomi. Yksi kirjoittaja voi osallistua vain yhdellä kirjoitustyöllä, jonka tulee olla aiemmin julkaisematon. Kilpailuaika on 1.1.–12.5.2019. Voittajat julkistetaan elokuussa 2019.

Vasemmistonuorilla on oikeus julkaista kilpailutyö painettuna ja internetissä. Julkaisemisesta ei makseta erillistä korvausta. Kilpailuun osallistuminen ei rajoita tekijän oikeutta julkaista kirjoituksensa kilpailun jälkeen haluamallaan tavalla.

Lähetä kilpailutyösi 1.1.–12.5.2019 liitetiedostona osoitteeseen tiedottaja(at)vasemmistonuoret.fi tai kirjeitse Vasemmistonuoret / kirjoituskilpailu, Hämeentie 29, 6. krs, 00500 Helsinki. (Jos kilpailutyö toimitetaan postitse, 12.5.2019 postileima hyväksytään. Kilpailutöitä ei palauteta.) Liitä kilpailutyöhön nimesi, ikäsi, kotikaupunkisi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi (sähköpostin viestikenttään tai postitse lähetettäessä erilliselle paperille).

Luokat

Proosa (ja lyriikka)
Outopia 2019: Metsä (15.5.2019)

Outopia 2019 -tapahtuma järejstää yhdeksännen valtakunnallisen kirjoituskilpailun. Aiheena on metsä. Kilpailuun toivotaan etupäässä proosatekstejä, mutta runotkaan eivät ole poissuljettuja.

Sarjat:

  • Lasten tarinat -sarja (alle 12-vuotiaat)
  • Nuorten tarinat -sarja (12-20 vuotiaat)
  • Aikuisten sarja (21 täyttäneet)

Kilpailutyöt voivat olla enintään kolmen liuskan mittaisia (riviväli 2, fonttikoko 12, käsinkin saa kirjoittaa). Kilpailuaika on Kalevan päivästä 28.2. alkaen 15.5. saakka.

Kilpailutyöt lähetetään (15.5. postileima riittää) osoitteella: Ukri ry./Kari Tahvanainen, Sepänkatu 49 A 8, 80100 Joensuu, tai sähköpostilla: kartsa.tahvanainen(at)gmail.com

Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä. Kukin kilpailija voi osallistua kilpailuun vain yhdellä tarinalla. Lue tarkemmat ohjeet kilpailusivulta.

Parhaat palkitaan raha-, kirja- ja muilla palkinnoilla. Tulokset julkistetaan Outopia -tapahtumassa Outokummun Vanhalla Kaivoksella, (Kaivosmiehenpolku 2) La 15.6.2019 klo 12.45. Kilpailun järjestäjä pidättää oikeuden julkaista kilpailutöitä ilman eri korvausta Metsä-näyttelyssä kesällä 2019 Kultturitalo Maritassa ja mahdollisessa Outopia 2011-2019 teoksessa, joka julkaistaan myöhemmin. Kirjaan töitään saaneet saavat kirjan maksutta. Kilpailutöitä ei palauteta.

Outopia 2019

Jännitysromaani
Rikos 2019 (31.5.2019)

Kustannusosakeyhtiö Otava, Otavan Kirjasäätiö ja tuotantoyhtiö Dionysos Films julistavat suuren Rikos 2019 -kirjoituskilpailun. Kilpailussa etsitään seuraavaa kansainvälisen tason suomalaista huippujännäriä, romaania, jossa voisi olla potentiaalia myös elokuvaksi tai tv-sarjaksi.

Kilpailun piiriin kuuluvat kaikki rikoskirjallisuuden lajit. Kyseeseen voi siis tulla niin perinteinen dekkari, psykologinen jännitys, kiivastahtinen toimintatrilleri kuin vaikka historian salaisuuksia avaava mysteeri. Käsikirjoitusten aihe on vapaa.

Osallistumisaika on 7.9.2018–31.5.2019. Kilpailuun osallistutaan 100 liuskan (n. 2000 merkkiä / liuska) näytteellä käsikirjoituksen alusta sekä riittävän yksityiskohtaisella synopsiksella kokonaisuudesta.

Kilpailu on avoin kaikille 18 vuotta täyttäneille kirjoittajille. Aiempi kirjallinen tuotanto ei ole este osallistumiselle, mutta kilpailuun osallistuvasta käsikirjoituksesta ei saa olla kustannussopimusta tai muita sopimuksia minnekään.

Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä. Kilpailuun tarkoitetut käsikirjoitukset lähetetään 31.5.2019 mennessä paperilla, yhdelle puolelle arkkia tulostettuina osoitteeseen

Kustannusosakeyhtiö Otava
”Rikos 2019 -kirjoituskilpailu”
Uudenmaankatu 10
00120 Helsinki

Sulje nimesi ja yhteystietosi erilliseen kirjekuoreen, jonka päällä on nimimerkkisi. Emme palauta käsikirjoituksia.

Kilpailun voittajat julkistetaan Helsingin kirjamessuilla 2019.

Lisätiedot: Kaunokirjallisuuspäällikkö Antti Kasper / antti.kasper(at)otava.fi / 050 313 2414

Rikos 2019

Kesäkuu 2019

Novelli
Rikospaikkana Varkaus: Rikosnovelli (20.6.2019)

Rikospaikkana Varkaus -dekkarifestivaalin valtakunnallinen rikosaiheinen novellikirjoituskilpailu, aiheena omankädenoikeus. Novelli voi perustua tositapahtumiin tai olla kokonaan fiktiivinen. Kilpailu on kaikille avoin, aiemmin julkaisemattomien kilpailutekstien kieli on suomi ja mitta enimmillään kahdeksan (8) A4-liuskaa. Fonttityyppi Times New Roman, koko 12 ja riviväli 1,5. Sivut numeroidaan eikä papereita kiinnitetä toisiinsa. Yhdelle puolelle kahtena kappaleena tulostettu teksti tulee lähettää nimimerkillä varustettuna 20.6.2019 mennessä (postileima 20.6.2019) osoitteeseen: Warkauden Klubi, Ahlströminkatu 13, 78250 Varkaus. Lähetyksen yhteyteen erilliseen suljettuun kirjekuoreen tulee laittaa oma nimi ja yhteystiedot. Vaihtoehtoisesti käsikirjoitus voidaan lähettää sähköisesti osoitteeseen: varkausbrott(at)gmail.com Julkaisuoikeudet siirtyvät festivaalijärjestäjälle mahdollista novellikokoelmaa varten.

Brott: kirjoituskilpailu

Heinäkuu 2019

Vapaa tekstilaji, kohderyhmä nuoret
Lastenkirjainstituutti ja Karisto Oy: Sytytä lukemisen vimma! (31.7.2019)

Lastenkirjainstituutti ja Karisto Oy järjestävät kirjoituskilpailun, jossa etsitään erityisesti 11–14-vuotiaita poikia kiinnostavaa kaunokirjallista käsikirjoitusta.

Etsimme rohkeita ja uudenlaisia tekstejä, jotka koukuttavat nuoret kirjojen pariin. Kirjojen tulee olla juonivetoisia, riittävän helppolukuisia ja aiheiltaan erityisesti poikia kiinnostavia. Kaikki pojat eivät ole samasta muotista, aiheet voivat siis olla monenlaisia. Käsikirjoitus voi olla esim. romaani, novellikokoelma, lyriikkaa tai sarjakuvaa.

Kilpailuun voivat osallistua sekä ensikertalaiset että aiemmin julkaisseet kirjailijat. Kilpailuun osallistutaan lähettämällä ennen julkaisematon teksti. Kilpailutekstin pituutta ei ole rajattu. Odotamme sujuvia tekstejä, joihin kohderyhmän on helppo tarttua.

Kilpailuteksti lähetetään 31.7.2019 mennessä (postileiman päivämäärä) paperille tulostettuna osoitteeseen Lastenkirjainstituutti, Puutarhakatu 11 A, 33210 Tampere. Kuoreen merkitään tunnus ”Kirjoituskilpailu VIMMA!”.

Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä, joka tulee merkitä selvästi käsikirjoitukseen. Mukaan tulee liittää suljettu kuori, jonka päälle on merkitty osallistujan nimimerkki ja jonka sisällä on osallistujan yhteystiedot. Käsikirjoituksia ei palauteta.

Kilpailun voittajateksti julkaistaan kirjana vuoden 2020 aikana. Karisto Oy varaa oikeuden julkaista myös muita kilpailuun lähetettyjä tekstejä.

Lisätietoja:
Lastenkirjainstituutti, toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen
kaisa.laaksonen(a)lastenkirjainstituutti.fi, p. 050 3615 639

Sytytä lukemisen vimma!

Syyskuu 2019

Vapaa tekstilaji
Ilmasto ja lapset

Vihreä Elämänsuojelun Liitto ry ja Ilmastovanhemmat ry yhdessä järjestävät kaikille avoimen kirjoituskilpailun, jonka teemoina ovat ilmastonmuutos, ekokatastrofi, vanhemmuus ja lapset.

Valmennatko lapsesi öljyn jälkeiseen aikaan? Oletko huolissasi jälkikasvusi selviytymismahdollisuuksista romahtavan yhteiskunnan kurimuksessa? Loppuuko seuraavalta sukupolvelta ensin vesi vai happi? Uskotko kenties siihen, että lapsistasi kasvaa rohkeita tulevaisuuden pelastajia – kansalaisaktivisteja, viisaita päättäjiä tai insinöörejä, jotka ohjaavat koneen ja tekniikan avulla pallomme pois maailmanlopun tieltä? Vai oletko päättänyt olla synnyttämättä lainkaan lapsia ilmastonmuutoksen keskelle?

Kerro meille, millaisia ajatuksia huoli lastemme tulevaisuudesta edessä siintävän ekokatastrofin keskellä herättää. Kirjoitusten tyyli ja muoto ovat vapaasti valittavissa. Lähetä työsi viimeistään 30.9.2019 osoitteeseen info(at)vesl.fi

Voittajakirjoitus julkaistaan Elonkehä-lehdessä, sekä VESL:n ja Ilmastovanhempien nettisivuilla ja palkitaan.

Vihreä elämänsuojelun liitto: Ilmasto ja lapset -kirjoituskilpailu

Marraskuu 2019

Romaani
NaNoWriMo (1.–30.11.2019)

National Novel Writing Month (NaNoWriMo) haastaa kirjoittamaan romaanin kuukaudessa. Kyse ei ole varsinaisesta kilpailusta vaan enemmänkin kirjoittamishaasteesta.

Joulukuu 2019

Raapale
Sata sanaa seudulta (22.12.2019)

Sata sanaa seudulta, deadline: 22.12.2019. Teema ”sata sanaa seudulta”, aihe ja tyylilaji vapaa. Pituus sata sanaa.

Salon Seudun Sanomat järjestää kaikille avoimen Sata sanaa seudulta -kirjoituskilpailun 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi. Kilpailu on käynnissä koko vuoden ja päättyy 22.12.2019. Tekstejä julkaistaan Salon Seudun Sanomien kulttuurisivuilla ja netissä vuoden aikana.

Paras teksti palkintaan vuoden lopuksi kirjakauppalahjakortilla. Lisäksi vuoden aikana arvotaan kaikkien osallistujien kesken tuotepalkintoja.

Sata sanaa seudulta

Share