Kirjoituskilpailut

Kirjoituskilpailuja 2024

Kirjoituskilpailujen ja kirjoituskutsujen esittelyt on koottu tälle sivulle lyhennettyinä, alkuperäiset ohjeet ja säännöt löytyvät kunkin kilpailun tai kirjoituskutsun linkin takaa. Lue aina varsinaisen kilpailusivun ohjeet ja säännöt huolellisesti ja toimi niiden mukaan.

Elokuu 2024

Fantasiaromaani
Muissa maailmoissa -fantasiaromaanikirjoituskilpailu (1.8.2024)

Kustannusosuuskunta Osuuskumma etsii tarjontaansa tuoretta, omalakiseen maailmaan sijoittuvaa, itsenäistä fantasiaromaania.

Kilpailuaikaa on 1.8.2024 saakka. Kilpailuun osallistutaan tekstinäytteellä ja yksityiskohtaisella synopsiksella. Esiraati valitsee 5–7 parasta tekstinäytettä, joiden kirjoittajilta pyydetään kokonainen romaanikäsikirjoitus tuomariston luettavaksi.

Haussa on aikuislukijalle suunnattua ns. “korkeaa fantasiaa”. Kyseessä voi olla perinteinen keskiaikafantasia velhoineen ja lohikäärmeineen tai tarina voi rikkoa genren konventioita, mutta pääasia on, että yliluonnollinen on läsnä, tarina sijoittuu fiktiiviseen maailmaan ja tarjoaa eskapismia fantasiaa etsiville lukijoille. Toivomme myös, että teos on tunnistettavissa nimenomaan fantasiaksi, joten esim. selkeä scifi, uuskumma, maaginen realismi, kauhu tai steampunk on rajattu pois listaltamme (näistä lainattuja elementtejä voi toki esiintyä tekstissä).

Kilpailussa etsitään itsenäistä romaania, tarinaa, joka saa päätöksensä.

Kisaan osallistutaan korkeintaan 50 liuskan näytteellä romaanin alusta sekä 2–3 liuskan mittaisella yksityiskohtaisella synopsiksella kokonaisuudesta. (Tekstin fontti Times New Roman tai vastaava, koko 12 pt, riviväli 1.5, noin 2 cm marginaalit.) Teksti on kirjoitettava suomeksi. Synopsiksen tulee esitellä tarinan kaari, keskeiset hahmot, tärkeimmät käänteet ja konfliktit, sekä myös loppuratkaisu. Mainitse synopsiksessa myös romaanin summittainen pituus liuska- tai sanamääräisenä.

Liitä synopsis tekstinäytteen alkuun, sen ensimmäisiksi sivuiksi. Merkitse tiedostoon myös valitsemasi nimimerkki.

Nimeä tiedosto “Nimimerkki – Tekstin nimi” ja vie se pdf-muotoon. Lähetä pdf-tiedosto viimeistään 1.8.2024 klo 16.15 osoitteeseen muissamaailmoissa(at)osuuskumma.fi. Otsikoi sähköpostiviestisi ”Muissa maailmoissa, nimimerkki – tekstin nimi”. Mainitse nimesi ja yhteystietosi sähköpostin tekstikentässä, yhdessä nimimerkin kanssa. Älä merkitse nimeäsi tekstitiedostoon.

Esiraati valitsee marraskuun loppuun mennessä jatkoon 5-7 osallistujaa, joilta pyydetään luettavaksi koko romaani helmikuun 2025 alkuun mennessä. Huomaathan, että finaaliin päässeiden tekstien työstämiseen käytettävä aika on lyhyt. Kilpailuteksti kannattaa suunnitella hyvin ja kirjoittaa mahdollisimman valmiiksi jo kilpailun ensimmäisessä vaiheessa. Tuomaristo valitsee voittajan ja mahdolliset sijoittuneet kevään 2025 aikana.

Kilpailuun voivat osallistua sekä aiemmin julkaisseet kirjailijat että ensimmäistä romaanijulkaisuaan suunnittelevat.

Lue viralliset säännöt tarkasti kilpailun sivulta.

Lisätietoja muissamaailmoissa(at)osuuskumma.fi

Osuuskumman fantasiaromaanin kirjoituskilpailu

Vapaa tekstilaji
Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston kirjoituskilpailu (15.8.2024)

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto sekä Oulun kirjailijaseura ry järjestävät avoimen kirjoituskilpailun kaikille, jotka eivät ole julkaisseet omaa kaunokirjallista teosta (omakustanteet ja antologiat eivät ole este osallistumiselle). Kilpailuun lähetettävien töiden tulee olla ennen julkaisemattomia ja palkitsemattomia (koskee myös omakustanteita ja antologioita).

Kirjoitusten teemana on tekoäly. Tekstin laji ja tyyli ovat vapaita realismista scifiin ja lyriikasta, draamasta ja proosasta sarjakuvaan.

Tekoälyn käyttäminen tekstin suunnittelussa ei ole kiellettyä, mutta teksti ei saa olla tekoälyn tuottamaa. Raati arvostaa teksteissä kirjoittajan omaäänisyyttä ja taiteellista kunnianhimoa

Suomenkieliset tekstit varustetaan nimimerkillä ja lähtetään word-, odt- tai rtf-muodossa sähköpostin liitteenä 15.8.2024 mennessä osoitteeseen kirjoituskilpailu.pp(at)gmail.com. Sähköpostin aihekenttään laitetaan otsikoksi Kirjoituskilpailu. Yhteystiedot (oikea nimi, osoite, puhelin, sähköposti) kirjoitetaan sähköpostin viestikenttään.

Yhdeltä kilpailijalta hyväksytään kilpailuun yksi teksti, jonka maksimipituus on 3 liuskaa. Voittajat ja parhaista teksteistä tehty kooste julkistetaan talven 2024–2025 aikana kesäyliopiston kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Lisätietoa Merja Kuure, koulutussuunnittelija
merja.kuure(at)pohjois-pohjanmaa.fi, 044 465 2203

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston kirjoituskilpailu (pdf)

Lyhytproosa (kilpailun ohjeista tulkittuna)
Hangon kaupunginkirjaston kirjoituskilpailu (30.8.2024)

Hangon kaupunginkirjasto järjestää kirjoituskilpailun. Valitse aihe:

  • Salaisuus Hangossa / Hangon salaisuus
  • Vesitornin hissi on rikki
  • Kirjaston ovet ovat auki, mutta henkilökunta on kadonnut
  • (Vapaavalintainen sana) löytyi rannalta

Muotoile otsikko itse.

Kolme sarjaa: A: 6–12-vuotiaat, B: 13–17-vuotiaat, C: aikuiset.

Tekstin pituus max 10 sivua. Suositeltava fonttikoko on 12 pt.

Teksti lähetetään liitetiedostona sähköpostitse (kirjasto@hanko.fi) tai paperisena osoitteeseen: Hangon kaupunginkirjasto, Vuorikatu 3-5, 10900 Hanko. Viimeinen palautuspäivä on perjantaina 30.8.2024.

Kilpailutekstit arvioidaan anonyymisti. Kirjoittajan yhteystiedot (nimi, osoite, puhelinnumero / sähköpostiosoite) ja kilpailun sarja (A, B tai C) laitetaan sähköpostin viestikenttään. Jos teksti toimitetaan paperisena, yhteystiedot ja sarja liitetään mukaan erillisellä paperilla.

Palkitut tekstit julkaistaan joko sellaisenaan tai osittain editoituna kirjaston verkkosivuilla. Kilpailuun osallistumalla henkilö antaa suostumuksen tekstinsä julkaisuun.

Hangon kaupunginkirjaston kirjoituskilpailu

Syyskuu 2024

Tieteis- ja fantasianovelli
Portti (2.9.2024)

Tampereen Science Fiction Seura ry:n valtakunnallinen, kaikille avoin tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu. Novellien tulee olla alkuperäisiä, aiemmin julkaisemattomia ja suomenkielisiä. Palkittuja novelleja julkaistaan Tampereen Science Fiction Seura ry:n Portti-lehdessä.

Novellit lähetään A4-arkeille tulostettuina (vain yhdelle puolelle paperia). Suositus 30 riviä/liuska (max. 35 riviä), pituus korkeintaan 40 liuskaa. Numeroi saman novellin liuskat. Novellilla täytyy olla nimi.

Novellit lähetetään nimimerkillä. Liitä mukaan kirjekuori, jonka päällä on nimimerkkisi, novellin nimi ja liuskamäärä, kirjekuoren sisällä henkilötiedot (nimi, osoite, sähköposti ja puhelinnumero).

Sama kirjoittaja voi osallistua myös useammalla kuin yhdellä novellilla. Kilpailutöitä ei palauteta, joten niistä on syytä ottaa kopio omaa käyttöä varten.

Novellien tulee olla perillä viimeistään 2.9. Postitusosoite: Tampereen Science Fiction Seura, c/o Raimo Nikkonen, Peltokatu 25-27 C 57, 33100 Tampere. Kuoreen merkitään tunnus: Novellikilpailu 2024.

Novellikilpailua koskeviin tiedusteluihin vastaa Raimo Nikkonen, puh. (03) 2121 262. Sähköposti: portti(at)sci.fi

Portti 2024

Elokuvakäsikirjoitus
SKS: Valkokangas (9.9.2024)

Valkokangas on joka toinen vuosi järjestettävä, kaikille avoin käsikirjoituskilpailu. Kilpailuun voi ottaa osaa kuka tahansa elokuvakäsikirjoittamisesta kiinnostunut, kokenut ammattilainen tai uusi kyky. Kilpailuun voi ottaa osaa uudella ja aiemmin esittelemättömällä käsikirjoituksella. Kilpailun järjestää Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Kilpailu koostuu kahdesta vaiheesta: nimettömänä toteutettavasta esikarsinnasta ja viiden parhaan jatkoon valitun loppukilpailusta. Kilpailun tavoitteena on löytää uusia, kotimaisilla resursseilla toteutettavissa olevia fiktiivisiä tai autofiktiivisiä elokuvakäsikirjoituksia. Dokumentti- tai lyhytelokuvakäsikirjoituksella ei voi osallistua kilpailuun.

Käsikirjoituksen tulee olla suomenkielinen, uusi ja aiemmin esittämätön. Sille ei ole aiemmin haettu rahoitusta eikä sitä ole esitelty tuotantoyhtiölle. Kilpailuun voi osallistua joko yksittäinen henkilö tai työryhmä.

Ensimmäisellä kierroksella käsikirjoituksesta tulee kirjoittaa tapahtumaselostus (treatment), jonka maksimipituus on 15 A4-sivua rivivälillä 2.0, pistekoko 12. Tapahtumaselostus on proosamuotoisesti ja henkilöhahmon tai -hahmojen toiminnan kautta kirjoitettu tiivistelmä käsikirjoituksesta. Se on helppolukuinen ja tiivistää koko tarinan alusta loppuun. Olennaista on, että tapahtumaselostuksesta pystyy hahmottamaan kokonaisuuden: teemat ja tarinan, muodon ja sisällön.

Tapahtumaselostuksen lisäksi osallistuja kirjoittaa yhdestä dialogikohtauksesta kirjoitusnäytteen (enintään viisi sivua) sekä henkilöluettelon lyhyin luonnekuvauksin (enintään kolme sivua). Kilpailutekstin pituus on kokonaisuudessaan täten enintään 23 sivua (15 + 5 + 3).

Ensimmäisellä kierroksella tekstit käsitellään raadissa nimettöminä.

Kilpailuehdotuksen on oltava toteuttavissa kotimaisin resurssein, toisin sanoen kilpailussa ei haeta avaruusseikkailuja Marsissa tai Avatarin kaltaista suurproduktiota.

Käsikirjoitus ei saa olla tekoälyn tuottama, mutta tekoälyn käyttäminen kirjoitusvaiheen työvälineenä on sallittu.

Kilpalutekstien arviointikriteerit: omaperäisyys, tarinan rakenne ja rytmi, henkilöhahmojen mielenkiintoisuus, dialogi ja autenttisuus sekä koskettavuus.

Ensimmäisen vaiheen kilpailutekstit lähetetään 9.9.2024 klo 23.59 mennessä kilpailun verkkosivuilla olevan lomakkeen kautta. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura tallentaa kilpailutekstit arkistoonsa. Esikarsinnasta viisi parasta valitaan loppukilpailuun. Loppukilpailuun valitut saavat palautetta tekstistään sekä halutessaan valmennusta kilpailutyön loppuunsaattamiseen. Jatkoon valittu viisikko saa viisi kuukautta aikaa kehittää käsikirjoitustaan eteenpäin.

Valkokangas 2024

Novelli
Hautausmaalla (30.9.2024)

Kilpailuun lähetettävän tarinan ympäristönä voi olla olemassa olevan tai kuvitteellisen, kirkollisen tai tunnustuksettoman ihmisten tai eläinten hautausmaan lisäksi esimerkiksi joukkohauta, uurnalehto, hautakivien veistämö tai ruumisarkkuverstas. Hautausmaa voi olla tarinassa kävelyretken kohde, tutkimuskohde, kuolleiden muistelupaikka tai elävien kohtaamispaikka, pelon tai surun näyttämö. Aiheen voi tulkita myös symbolisesti tunteiden tai menneisyyden hautaamisena. Kaunokirjallinen genre on vapaa, ja aihe sopii esimerkiksi kauhufantasiaan tai rikostarinaan.

Kilpailuun osallistutaan suomenkielisellä novellilla. Tekstin tulee olla aiemmin julkaisematon.

Kukin kirjoittaja voi osallistua kilpailuun yhdellä tekstillä, jonka enimmäispituus on 15 000 merkkiä (ilman välilyöntejä), käytännössä max 8 A4-sivua.

Tekstin tiedostomuodon tulee olla RTF, Word tai Open Document. Tekstitiedostot lähetetään 30.9.2024 mennessä sähköpostin liitteenä osoitteeseen kilpailu(at)reunalla.fi. Tiedostossa ei saa olla kirjoittajan nimeä.

Yhteystiedot – kirjoittajan nimi, postitusosoite, sähköposti ja puhelinnumero – voivat olla joko sähköpostin saatteessa tai erillisenä tiedostona.

Kilpailun järjestäjä on Kymi Libri -kirjamessujen kannatusyhdistys PRO Kaakon kirjamessut ry. Teksteistä koottavan antologian julkaisee Reuna Publishing House Oy. Osallistumalla kilpailuun kirjoittaja antaa luvan toimittaa teksti ja julkaista se oikealla nimellä tai kirjailijanimellä antologiassa. Antologiaan valittujen tekstien kirjoittajat saavat tiedon sähköpostilla 31.1.2025 mennessä.

Lisätiedot: PRO Kaakon kirjamessut ry / tuottaja Tarja Tornaeus puh. 0500 610762, tarja.tornaeus(at)reunalla.fi

Reuna Publishing: Kirjoituskilpailut

Lokakuu 2024

Lyriikka
Kapinaruno 2024 (7.10.2024)

Millainen on tämän päivän kapinaruno? Lähetä korkeintaan viisi (5) runoa 7.10.2024 mennessä sähköpostitse osoitteeseen kapinarunot(at)gmail.com tai postitse osoitteeseen:
Työväenkirjaston ystävät ry / Työväenliikkeen kirjasto
Sörnäisten rantatie 25
00500 Helsinki

Kuoreen merkintä ”Kapinaruno”. Liitä runolähetykseesi nimesi, kotiosoitteesi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Runojen tulee olla uusia, ennen julkaisemattomia.

Osa kapinarunon lähettäneistä kutsutaan esittämään runonsa Stadin työväenkirjallisuuspäivillä Sörnäisissä perjantaina 15.11.2024. Kilpailun parhaat huomioidaan ja heidän runoistaan kootaan julkaisu.

Tarkempia tietoja kapinarunokeräyksestä kapinarunot(at)gmail.com. Kapinarunokeräyksen järjestää Työväenkirjaston ystävät ry.

Kapinaruno 2024

Marraskuu 2024

Romaani
M.A.R.R.A.S. (1.–30.11.2024)

Kirjoittajien kilta järjestää useita vuosittaisia kirjoittamishaasteita. Marraskuussa haasteena on M.A.R.R.A.S. eli ”Maailmanlaajuinen Ahkerasti Romaania Raapustavien Auvoisa Syyskokous”.

Vuodesta 2000 National Novel Writing Month on haastanut kirjoittamaan 50 000 sanan romaanin kuukaudessa. Kirjoittajalukio suosittelee lämpimästi haasteen suomalaista versiota.

Joulukuu 2024

Rikosnovelli
Kouvolan Dekkaripäivät: Anteeksi, en tarkoittanut (31.12.2024)

Kouvolan Dekkaripäivät järjestää kirjoituskilpailun aiheesta ”Anteeksi, en tarkoittanut” suomenkielisille novelleille. Tarkemmat säännöt tulossa.

Kouvolan Dekkaripäivien kirjoituskilpailu 2025

Share