Kirjoituskilpailut

Kirjoituskilpailuja 2023

Kirjoituskilpailujen ja kirjoituskutsujen esittelyt on koottu tälle sivulle lyhennettyinä, alkuperäiset ohjeet ja säännöt löytyvät kunkin kilpailun tai kirjoituskutsun linkin takaa. Lue aina varsinaisen kilpailusivun ohjeet ja säännöt huolellisesti ja toimi niiden mukaan.

Toukokuu 2023

Lyriikka
Puukkorunokilpailu, Kauhavan kaupunki (15.5.2023)

Vuoden 2023 Puukkorunokilpailun teemana on Puukko ja vaoays. Aihetta voi tulkita monipuolisesti ja erilaisilla vivahteilla. Kilpailussa on kaksi sarjaa: aikuiset sekä lapset ja nuoret (alle 17-vuotiaat).

Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä. Kilpailijan yhteystiedot laitetaan mukaan suljetussa kuoressa, jonka päälle merkitään runon nimi ja osallistuttava sarja (aikuiset/lapset). Myös sähköpostilla runonsa lähettävät laittavat mukaan nimimerkin. Lähettäjän oikea nimi jää ainoastaan raadin sihteerin tietoon.

Kilpailuun osallistuva teksti voi olla aikaisemmin esitetty, mutta ei julkaistu. Yksittäisten osallistujien tekstien lukumäärää ei rajoiteta. Kilpailun järjestäjillä on oikeus ilman eri korvausta julkaista kilpailuun lähetettyjä tekstejä. Muutoin runon kirjoittajalla säilyvät oikeudet omaan tekstiin.

Kilpailutöitä voi lähettää 15.5. saakka osoitteeseen
Kauhavan kaupunki
Kulttuuripalvelut / Puukkorunokilpailu
Kauppatie 88
62200 Kauhava
tai sähköisesti raadin sihteerille, laura.kivimaki (at) kauhava.fi.

Kilpailun järjestävät yhteistyössä Kauhavan puukkofestivaalit ry, Kauhavan kaupungin kulttuuri-, kirjasto- ja museopalvelut, Pohjanmaan Kirjailijat ry. sekä Järvilakeuden kansalaisopisto. Lisätietoja: Kauhavan kulttuuripalvelut, puh. 040 486 9018 tai laura.kivimaki(at)kauhava.fi

Puukkorunokilpailu

Kesäkuu 2023

Novelli
Art Breaks Walls: Kulttuurit kohtaavat (15.6.2023)

Aviador Kustannus ja kirjailija Hannu Luntiala järjestävät kaikille avoimen Art Breaks Walls -kirjoituskilpailun, jonka teemana on ”Kulttuurit kohtaavat”. Kilpailuun voi osallistua fiktiivisillä tai fiktiota ja faktaa yhdistävillä kertomuksilla, jotka tulee lähettää kilpailun järjestäjälle kesäkuun 15. päivään mennessä.

Jokaisella Suomessa asuvalla on omaa tai läheltä koettua tuntumaa kahden erilaisen kulttuurin kohtaamisesta. Muuttaessa Suomeen – tai Suomen sisällä – tuo muutossa mukanaan palan omaa kulttuuriaan. Tämä kulttuuri on usein törmännyt vallitsevaan kulttuuriin tai muokannut sitä, kenties ajan myötä sulautunut sen osaksi.

Jokaisen muuttajan tarina on omanlaisensa. Jokainen kohtaaminen on tarinan arvoinen. Kilpailussa etsitään novellimuotoisia tarinoita eri puolilta maailmaa Suomeen saapuneilta henkilöiltä. Toivomme mukaan myös suomalaisten kirjoituksia kohtaamisista uusien kulttuurien kanssa.

Tekstin suositeltava pituus on 5–20 liuskaa. Koska kyseessä on novellikilpailu, tarinoissa on mahdollista ja jopa suotavaa käyttää myös mielikuvitusta. Kilpailuun voi osallistua omalla äidinkielellään, mutta suomesta poikkeavalla äidinkielellä kirjoitetun tekstin lisäksi kilpailuun tulee lähettää tarinasta mahdollisimman huolella laadittu suomenkielinen käännös.

Kilpailutyö lähetetään postitse osoitteeseen
Aviadorin Kulttuurikulma, Liisankatu 19, 00170 Helsinki
tai sähköpostitse osoitteella kirjoituskilpailu(at)aviador.fi
Lähetysten tulee olla perillä viimeistään 15.6.2023.

Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä. Tarinan sisältävään kirjekuoreen tulee laittaa lisäksi suljettu kirjekuori, jonka päällä on nimimerkki ja sisällä kirjoittajan nimi- ja yhteystiedot. Lähetettäessä sähköpostitse oma nimi saa esiintyä lähetysosoitteessa, sillä tekstit ohjataan raadille nimettöminä.

Kiehtovimmista tarinoista kootaan Aviadorin toimittama antologia, joka julkaistaan loppuvuodesta 2023.

Art Breaks Walls on kirjailija Hannu Luntialan ideoima ja hallinnoima toimintamalli, joka tukee taloudellisesti kulttuuritoimintaa, etenkin kirjallisuuden ja jazz-musiikin alalla toimivia lahjakkaita taiteilijoita.

Katso myös Art Breaks Walls -kirjoituskilpailu Facebookissa.

Lisätietoja antavat
kustantaja Vesa Tompuri, 050 591 6059, vesa(at)aviador.fi
kirjailija Hannu Luntiala, 045 699 4530, hannu.luntiala(at)elisanet.fi

Art Breaks Walls -kirjoituskilpailu

Novelli
Kalatarinoiden kirjoituskilpailu (15.6.2023)

Havulaavu Kustannus ja Kirjoittaminen.fi järjestävät kirjoituskilpailun unohtumattomimmista kalastusmuistoista. Haemme uusia novelleja, joiden aiheina ovat kotimainen kalastus ja kalastuskokemukset sekä virtavesien ja vaelluskalojen suojelu.

Rantavedessä pyrstöllään mylläyttänyt suurlohi, yöttömässä yössä joen niskalla molskauttanut tomera taimen, hurja harjus tai punaisesta hääpuvustaan hurmioitunut rautu. Kalastus on osa suomalaisuuden ydintä – ja meistä jokaisella on siitä omat hopeareunaiset, kullatut ja katkeransuloiset muistomme. Nyt on aika taltioida ne yksiin kansiin.

Novellien aiheet: Perheen tai ystävien kanssa järjestetyt leikkimieliset onkikisat, kitkerä kalamuisto tai elämäsi onnistuminen, kenties hyytävä pilkkireissu – mikä on mieleenpainunein, ikimuistoisin, kamalin, hullunkurisin tai paras muistosi kalareissusta? Kerro se meille! Kaikenlaiset kalastusta ja kalastavia läheisiä sekä vaelluskalojen ja virtavesien suojelua käsittelevät novellin muotoon kirjoitetut muistelukset, tarinat ja kokemukset ovat tervetulleita mukaan kilpailuun.

Raati valitsee tekstien pituudesta riippuen 20–40 novellia Kalansilmien katse -antologiaan. Teos julkaistaan Riihimäen Erämessuilla kesäkuussa 2024. Kilpailuun osallistuessaan kirjoittaja antaa luvan novellinsa julkaisulle antologiassa. Valitut tekstit toimitetaan ja oikoluetaan. Lisäksi mutta vain tarvittaessa tekstejä jatkotyöstetään yhdessä kirjan toimittajan (Monni Himari) kanssa. Tekijänoikeudet julkaistaviin teksteihin säilyvät kirjoittajilla. Julkaistavia tekstejä ei laiteta paremmuusjärjestykseen.

Kukin kirjoittaja voi osallistua kilpailuun yhdellä novellilla, jonka tulee olla suomenkielinen ja ennen julkaisematon. Teksti lähetetään sähköisesti osoitteeseen info(at)kirjoittaminen.fi muokattavana tekstitiedostona, esimerkiksi rtf-tiedostona (emme ota vastaan pdf-tiedostoja). Tekstin enimmäispituus on 10 000 merkkiä (myös lyhyemmät tekstit ovat toivottuja), Times New Roman 12 pistettä, riviväli 1,5. Novellilla tulee olla nimi. Kirjoittajan tulee lisätä tekstitiedoston loppuun oma nimi, osoite, sähköposti ja puhelinnumero.

Julkaisulupa antaa Havulaavu Kustannukselle yksinoikeuden novellin julkaisemiseen yhden (1) vuoden ajaksi sekä pysyvän oikeuden ottaa antologiasta uusia painoksia, koska pyrkimys on pitää teos tulevaisuudessakin saatavilla. Vuoden kuluttua kirjan julkaisusta kirjoittaja on vapaa julkaisemaan novellinsa muuallakin.

Lisätietoja antaa Monni Himari, info(at)kirjoittaminen.fi

Kalatarinoiden kirjoituskilpailu

Runo tai proosa
Muusa 2023 -kirjoituskilpailu (25.6.2023)

Sanataideyhdistys Huutomerkki ry:n Muusa-kirjoituskilpailussa haetaan lahjakkaiden kirjoittajien kaunokirjallisia tuotoksia. Aiheena tänä vuonna on ”Rauha”. Nykyisessä maailmantilanteessa teema on korostunut entisestään, ja kirjoituskilpailun kautta toivomme moniäänisiä kirjoituksia aiheen tiimoilta.

Kilpailu on avoin kaikille, jotka eivät ole julkaisseet omaa kaunokirjallista teosta. Omakustanteet tai antologiat eivät ole este.

Tekstien tulee olla ennen julkaisemattomia ja suomenkielisiä. Tyylilaji on runo tai proosa, ja enimmäispituus on viisi liuskaa. Proosan riviväli on 1,5 ja fonttikoko 12, runojen asettelu tarpeen mukaan.

Kilpailutöiden tulee olla perillä 25.6.2023 mennessä. Kilpailutyöt lähetetään pdf-muodossa sähköpostiosoitteeseen huutomerkki.kilpailu(at)gmail.com. Kirjoita sähköpostin otsikko muotoon “Kilpailutyön nimi / Nimimerkki”. Nimeä pdf-tiedosto samoin. Kirjoita sähköpostin tekstikenttään työsi nimi, nimimerkkisi, oikea nimesi ja yhteystietosi. Älä kirjoita oikeaa nimeäsi pdf-tiedostoon. Työt toimitetaan esiraadille ja päätuomarille anonyymeina.

Voittajat julkistetaan Oulun Muusajuhlat -sanataidefestivaalien Muusaklubilla 16.8.2023. Voittajateksti julkaistaan kulttuurilehti Kaltiossa.

Lisätietoja ensisijaisesti sähköpostitse huutomerkki.kilpailu(at)gmail.com.

Vuoden 2023 Muusa-kilpailu

Marraskuu 2023

Romaani
NaNoWriMo (1.–30.11.2023)

National Novel Writing Month (NaNoWriMo) haastaa kirjoittamaan romaanin kuukaudessa. Kyse ei ole varsinaisesta kilpailusta vaan enemmänkin kirjoittamishaasteesta.

Share