Kirjoituskilpailut

Kirjoituskilpailuja 2020

Kirjoituskilpailujen esittelyt on koottu tälle sivulle lyhennettyinä, alkuperäiset kilpailun ohjeet ja säännöt löytyvät kunkin kilpailun linkin takaa. Lue aina varsinaisen kilpailusivun ohjeet ja säännöt huolellisesti ja toimi niiden mukaan.

Toukokuu 2020

Proosa (ja lyriikka)
Outopia 2020: Kulta (15.5.2020)

Outopia 2020 -tapahtuma järjestää kymmenennen valtakunnallisen kirjoituskilpailun. Aiheena on kulta. Kilpailuun toivotaan etupäässä proosatekstejä, mutta runotkaan eivät ole poissuljettuja.

Sarjat:

  • lasten tarinat -sarja (alle 12-vuotiaat)
  • nuorten tarinat -sarja (12–20-vuotiaat)
  • aikuisten tarinat -sarja (21 täyttäneet)

Kilpailutyöt voivat olla enintään kolmen liuskan mittaisia (riviväli 2, fonttikoko 12, käsinkin saa kirjoittaa). Kilpailuaika on Kalevan päivästä 28.2. alkaen 15.5. saakka.

Kilpailutyöt lähetetään (15.5. postileima riittää) osoitteella: Ukri ry./Kari Tahvanainen, Sepänkatu 49 A 8, 80100 Joensuu, tai sähköpostilla: kartsa.tahvanainen(at)gmail.com

Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä. Kukin kilpailija voi osallistua kilpailuun vain yhdellä tarinalla. Lue tarkemmat ohjeet kilpailusivulta.

Parhaat palkitaan raha-, kirja- ja muilla palkinnoilla. Tulokset julkistetaan Outopia -tapahtumassa Outokummussa la 27.6.2020. Kilpailun järjestäjä pidättää oikeuden julkaista kilpailutöitä ilman eri korvausta Kulta-näyttelyssä kesällä 2020 Kultturitalo Maritassa ja mahdollisessa Outopia 2011–2020 -teoksessa, joka julkaistaan myöhemmin. Kirjaan töitään saaneet saavat kirjan maksutta. Kilpailutöitä ei palauteta.

Outopia 2020, kilpailuohjeet kuvana

Rikosnovelli
Rikospaikkana Varkaus (31.5.2020)

Dekkarit Festivaali – Rikospaikkana Varkaus järjestää valtakunnallisen rikosaiheisen novellikirjoituskilpailun, jonka aiheena on ”Perhe on pahin”. Novelli voi perustua tositapahtumiin tai olla kokonaan fiktiivinen.

Kilpailu on kaikille avoin. Tekstien tulee olla suomenkielisiä ja aiemmin julkaisemattomia ja korkeintaan kahdeksan (8) A4-liuskaa pitkiä (fontti Times New Roman, koko 12 ja riviväli 1,5). Sivut numeroidaan eikä papereita kiinnitetä toisiinsa.

Teksti tulee lähettää nimimerkillä varustettuna 31.5.2020 mennessä (postileima 31.5.2020) osoitteeseen: Warkauden Klubi, Ahlströminkatu 13, 78250 Varkaus. Lähetyksen yhteyteen erilliseen suljettuun kirjekuoreen tulee laittaa oma nimi ja yhteystiedot. Vaihtoehtoisesti käsikirjoitus voidaan lähettää sähköisesti (tiedostomuoto .doc) osoitteeseen: varkausbrott(at)gmail.com

Kilpailutöitä ei palauteta eikä kilpailuun osallistumisesta mahdollisesti aiheutuvia kuluja korvata. Julkaisuoikeudet siirtyvät festivaalijärjestäjälle mahdollista novellikokoelmaa varten.

Rikosnovellikilpailu 2020

Kesäkuu 2020

Runo tai proosa
Muusa 2020 -kirjoituskilpailu (1.6.2020)

Sanataideyhdistys Huutomerkki ry:n Muusa-kirjoituskilpailussa haetaan lahjakkaiden kirjoittajien kaunokirjallisia tuotoksia. Aiheena tänä vuonna on “Halla”. Kilpailu on avoin kaikille, jotka eivät ole julkaisseet omaa kaunokirjallista teosta. Omakustanteet tai antologiat eivät ole este.

Tekstien tulee olla ennen julkaisemattomia ja suomenkielisiä. Tyylilaji on runo tai proosa, ja enimmäispituus on viisi liuskaa. Proosan riviväli on 1,5 ja fonttikoko 12, runojen asettelu tarpeen mukaan.

Kilpailutöiden tulee olla perillä 1.6.2020 mennessä joko postitse tai sähköpostitse lähetettynä. Kilpailutyöt postitetaan osoitteeseen
Huutomerkki ry
PL 42
90015 Oulun kaupunki
Kuoren päälle merkitään ”Muusa-kirjoituskilpailu”, ja mukaan liitetään erillinen pelkällä nimimerkillä varustettu kirjekuori, jonka sisällä on nimimerkin lisäksi oikea nimi ja yhteystiedot.

Sähköpostitse kilpailutyöt lähetetään pdf-muodossa sähköpostiosoitteeseen huutomerkki.kilpailu(at)gmail.com. Kirjoita sähköpostin otsikko muotoon “Työn nimi / Nimimerkki”. Nimeä pdf-tiedosto samoin. Kirjoita sähköpostin tekstikenttään työsi nimi, nimimerkkisi, oikea nimesi ja yhteystietosi.

Voittajat julkistetaan Oulun Muusajuhlat -sanataidefestivaalien Muusaklubilla elokuussa 2020. Kilpailutöitä voidaan julkaista Hallaus-lehdessä, ellei osallistuja sitä erikseen kiellä.

Lisätietoja ensisijaisesti sähköpostitse huutomerkki.kilpailu(at)gmail.com tai puhelimitse Tarja Longi-Korpua (040 734 4093).

Vuoden 2020 Muusa-kilpailu, Muusajuhlat

Monimuotoiset tekstit
SKS:n aineistonkeruu: Koronakevät (15.6.2020)

Suomen Kirjallisuuden Seura kerää kokemuksia koronaviruksesta 12.3.–15.6.2020. Kerro kokemuksistasi ja tuntemuksistasi koronavirukseen liittyen! Lue ohjeet SKS:n sivuita.

Keruun järjestää Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon. Keruun tuloksista tiedotetaan syksyllä 2020. Kaikkien vastaajien kesken arvotaan kirjapalkintoja.

Lisätietoja: SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu(at)finlit.fi

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Vastaan otetaan myös valokuvia, kuvakaappauksia, äänitteitä, videoita, aikaisemmin tehtyjä muistelutekstejä ja haastatteluita. Lähetä vain sellaista aineistoa, jonka lähettämiseen sinulla on oikeus ja/tai lupa. SKS kysyy luvan aineiston arkistointiin SKS:n arkistoon sekä aineiston käyttöön arkiston sääntöjen mukaisesti.

Lähetä kirjoituksesi 15.6.2020 mennessä SKS:n sivuilla olevalla lomakkeella, sähköpostitse tai postitse. Lue tarkemmat ohjeet SKS:n sivulta

SKS: Koronakevät

Heinäkuu 2020

Kaunokirjallinen proosa tai asiaproosa (romaani/novellikokoelma/asiaproosateos)
“Minä ja metsä”, Kustannus Aarnin kirjoituskilpailu (15.7.2020)

Minä ja metsä -kirjoituskilpailussa haetaan uutta suomenkielistä suorasanaista romaania, novellikokoelmaa tai asiaproosateosta, joka kommentoi joko konkreettisesti tai kaunokirjallisin keinoin suhdettamme metsään. Metsä ymmärretään kilpailussa laajasti metsäluontona, ja sitä saa käsitellä myös globaalista näkökulmasta. Metsän ei tarvitse olla suomalainen metsä.

Kilpailuteosten genreä eli lajityyppiä ei ole rajattu. Käsikirjoituksen kokonaispituuden on oltava vähintään 35 000 sanaa. Määrä vastaa noin 160 sivua valmiissa kirjassa.

Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä. Kilpailutyöt lähetetään sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen metsa2020(at)kustannusaarni.fi tai postitse Kustannus Aarni, Liljequistintie 6, 45700 Kuusankoski. Kirjoita postin saatekirjeeseen tieto käyttämästäsi nimimerkistä sekä yhteystietosi.

Kilpailuaika päättyy 15.7.2020. Kolmen kärkeen sijoittuneet teokset julkaistaan vuosien 2021–2023 aikana Aarnin kustannusohjelmassa. Lisätietoja myös sähköpostitse osoitteesta toimitus(at)kustannusaarni.fi

Minä ja metsä

Lyriikka
Luontoruno (15.7.2020)

Suomen luonnon päivä järjestää kaikille avoimen runokilpailun.

Maksimissaan kolme runoa Suomen luonnosta runoilijaa kohden, runot lähetetään Ylen sivuilla olevalla lomakkeella.

Kilpailuun voi osallistua nimimerkillä, mutta yhteystiedot tulee täyttää lomakkeelle. Yleisradio julkaisee runot verkkosivuillaan ja voi jakaa niitä kanavillaan, myös sosiaalisessa mediassa. Tekijänoikeudet säilyvät tekijällä. Käytössä on aihetunniste #luontorunokilpailu.

Palkintoina luontokirjoja ja Suomen luonnon päivän runoilijan kunniakirja, lisäksi Metsähallitus on luvannut voittajalle ja läheisilleen (noin 4 henkilöä) viikonloppumajoituksen luonnon helmassa Metsähallituksen Luontopalvelujen yhteistyöyrittäjän huomassa (Metsähallitus ei korvaa matkakuluja kohteelle).

Yle: luontorunokilpailu

Kohtaus (draama/proosa/runo)
“Tilanne päällä”, Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston kirjoituskilpailu (31.7.2020)

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto sekä Oulun kirjailijaseura ry järjestävät kaikille avoimen kirjoituskilpailun (omakustanteet ja antologiat eivät ole este osallistumiselle). Kilpailuun lähetettävien töiden tulee olla ennen julkaisemattomia ja palkitsemattomia (koskee myös omakustanteita ja antologioita).

Kirjoitusten aihe on ”Tilanne päällä”. Kilpailussa etsitään 1–3 liuskan mittaisia tekstejä, joiden keskiössä on kohtaus. Kohtauksen kirjoittamisessa tarvitaan yleensä dialogin, toiminnan ja käänteen tajua, mutta kukin kirjoittaja voi lähestyä teemaa haluamallaan tavalla. Teksti voi olla siis draamaa, proosaa tai runoa.

Suomenkieliset tekstit varustetaan nimimerkillä ja lähtetään word-, odt- tai rtf-muodossa sähköpostin liitteenä 31.7.2020 mennessä osoitteeseen kirjoituskilpailu.pp(at)gmail.com. Sähköpostin aihekenttään laitetaan merkintä Kirjoituskilpailu. Yhteystiedot (nimi, osoite, puhelin, sähköposti) kirjoitetaan sähköpostin viestikenttään.

Yhdeltä kilpailijalta hyväksytään kilpailuun yksi teksti, jonka maksimipituus on 3 liuskaa. Voittajat ja parhaista teksteistä tehty kooste julkistetaan marraskuussa 2020 kesäyliopiston kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Lisätietoa Merja Kuure, koulutussuunnittelija
merja.kuure(at)pohjois-pohjanmaa.fi, 044 465 2203

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston kirjoituskilpailu

Elokuu 2020

Näytelmä
Krekilän Myllyn kesäteatterikäsikirjoituskilpailu (31.8.2020)

Krekilän Myllyn Kesäteatteri juhlistaa 40-vuotista taivaltaan käsikirjoituskilpailulla.

Näytelmän tulee olla aiemmin esittämätön. Sen tulee soveltua Krekilän myllyn miljööseen ja koko perheen katsottavaksi. Rooleja voi olla enintään n. 12 kpl. Näytelmän arvioitu kesto on noin 2 tuntia väliaikoineen. Näytelmän ohjaaja, Laura Kilpiö on oikeutettu tarvittaessa muokkaamaan tekstiä.

Voittaja saa tekijänoikeuspalkkiota jopa 12 % lipputuloista sekä 500 euron palkintoshekin. Kesäteatteri pidättää oikeuden olla valitsematta kilpailulle voittajaa, jos valintaraadin mielestä sopivaa näytelmää ei löydy.

Lähetä käsikirjoituksesi 31.8.2020 mennessä PDF-muodossa sähköpostiosoitteeseen info(at)krekila.fi. Varusta se nimimerkillä ja toimita erillisenä liitteenä omat tietosi, sillä näytelmät toimitetaan valintaraadin luettavaksi nimettöminä. Osallistua voi myös työryhmänä.

Krekilän Myllyn näytelmäkirjoituskilpailu 20201

Vapaa tekstilaji
Joulupukin kootut tarinat (31.8.2020)

JouluTaika julkaisee marraskuussa 2020 Joulupukin kootut tarinat.

Lähetä joulupukkitarina sähköpostilla joulu(a)tuulet.fi tai kirjeitse TT-Tuulet Kustannus Oy, Huvilakatu 8, 06100 Porvoo. Parhaat tarinat julkaistaan.

Tekstin pituus korkeintaan 5 000 merkkiä (2–3 liuskaa). Osallistujan tulee hyväksyä nimensä ja kirjoituksensa julkaiseminen TT-Tuulet Kustannus Oy:n/TIDmedian kanavissa. Liitä mukaan yhteystietosi.

Joulupukki-tarina

Syyskuu 2020

Tieteis- ja fantasianovelli
Portti (2.9.2020)

Tampereen Science Fiction Seura ry:n valtakunnallinen, kaikille avoin tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu. Novellien tulee olla alkuperäisiä, aiemmin julkaisemattomia ja suomenkielisiä. Palkittuja novelleja julkaistaan Tampereen Science Fiction Seura ry:n Portti-lehdessä. Novellit lähetään A4-arkeille tulostettuina (vain yhdelle puolelle paperia). Suositus 30 riviä/liuska (max. 35 riviä), novellin pituus enintään 40 liuskaa. Numeroi saman novellin liuskat. Novellilla täytyy olla nimi.

Novellit lähetetään nimimerkillä. Liitä mukaan kirjekuori, jonka päällä on nimimerkkisi, novellin nimi ja liuskamäärä, kirjekuoren sisällä henkilötiedot (nimi, osoite, sähköposti ja puhelinnumero).

Sama kirjoittaja voi osallistua myös useammalla kuin yhdellä novellilla. Kilpailutöitä ei palauteta, joten niistä on syytä ottaa kopio omaa käyttöä varten.

Novellien tulee olla perillä viimeistään 2.9. Postitusosoite: Tampereen Science Fiction Seura, c/o Raimo Nikkonen, Peltokatu 25-27 C 57, 33100 Tampere. Kuoreen merkitään tunnus: Novellikilpailu 2020.

Novellikilpailua koskeviin tiedusteluihin vastaa Raimo Nikkonen, puh. (03) 2121 262. Sähköposti: portti(at)sci.fi

Portti 2020

Kaunokirjallinen teksti
Rata (30.9.2020)

Reuna-kustantamo ja Kymi Libri -kirjamessut järjestävät nyt kirjoituskilpailun, jonka aiheena on rata. Voit kirjoittaa muistoja rautateiltä ja junamatkoilta, sijoittaa tapahtumat junanvaunuun, asemalle tai radanvarteen, käyttää kauas pois johtavia raiteita ja junan jyskettä symbolina tai kertoa raiteilla pysymisestä, ajautumisesta sivuraiteelle. Kiskot ovat yhdistäneet ihmisiä ja toisaalta myös erottaneet, juna on vienyt pois. Asemien odotustiloissa on nähty monenlaisia kohtaamisia, jälleennäkemisiä ja jäähyväisiä.

Kilpailuaika päättyy 30.9.2020. Tekstit lähetetään sähköpostilla osoitteeseen kilpailu(at)reunalla.fi. Samasta sähköpostista saa myös tarkemmat kilpailuohjeet.

RATA-antologiaan valitaan 20 tekstiä 31. tammikuuta 2021 mennessä ja 20 parhaan tekstin joukosta valitaan kolme voittajaa, jotka julkistetaan 24.7.2021 Kymi Libri -kirjamessuilla Myllykoskella. Kilpailutekstejä annetaan säveltäjille, kuvataiteilijoille ja näyttelijöille. Messuilla nähdään, minkä muodon tekstit saavat muiden taiteenlajien käsittelyssä.

Rata-kirjoituskilpailu

Marraskuu 2020

Romaani
NaNoWriMo (1.–30.11.2020)

National Novel Writing Month (NaNoWriMo) haastaa kirjoittamaan romaanin kuukaudessa. Kyse ei ole varsinaisesta kilpailusta vaan enemmänkin kirjoittamishaasteesta.

Share