Kirjoituskilpailut

Kirjoituskilpailuja 2024

Kirjoituskilpailujen ja kirjoituskutsujen esittelyt on koottu tälle sivulle lyhennettyinä, alkuperäiset ohjeet ja säännöt löytyvät kunkin kilpailun tai kirjoituskutsun linkin takaa. Lue aina varsinaisen kilpailusivun ohjeet ja säännöt huolellisesti ja toimi niiden mukaan.

Huhtikuu 2024

Aforismi
Lassi Kämäri -palkinto 2024 (17.4.2024)

Lassi Kämäri järjestää jo legendaariseksi muodostuneen valtakunnallisen aforismikirjoituskilpailun. Kilpailu on avoin kaikille. Kukin kirjoittaja voi osallistua kilpailuun yhdellä ennen julkaisemattomalla aforismilla. Aforismin aihe on vapaa.

Lähetä aforismisi sähköpostilla osoitteeseen lassi.kamari(at)gmail.com viimeistään 17.4. Kilpailun tulokset julkistetaan Suomen Aforismipäivänä 18.4. klo 12 Lassi Kämärin blogissa Loistava puhallus.

Kilpailussa jaetaan seuraavat palkinnot: Paras aforismi, palkinto 10 euroa ja kunniamaininta. Mahdolliset muut palkittavat, kunniamaininta.

Kilpailuun osallistumisesta mahdollisesti aiheutuvia kuluja ei korvata.

Lisätietoja kilpailusta ei anneta.

Lassi Kämäri -palkinto

Lyriikka
Gottlund-runokilpailu 2024 (30.4.2024)

Yhdennentoista Gottlund-runokilpailun teema on ”raja”.

Kukin osallistuja voi lähettää yhden runon. Runojen muotoa ei rajoiteta. Runojen on oltava selvästi luettavia, mieluiten koneella kirjoitettuja. Sivulle merkitään kirjoittajan nimimerkki. Runon maksimipituudeksi suositellaan yhtä liuskaa. Oheen liitetään suljettu kirjekuori, jossa on tekijän nimi ja yhteystiedot.

Kilpailuaika päättyy 30.4.2024. Runot lähetetään osoitteella Juvan kunnankirjasto, Johanna Kuusisto, Raili Kostian tie 2, 51900 Juva. Kilpailun viimeisen päivän postileima riittää.

Runoja ei palauteta, vaan ne arkistoidaan Juvan kirjastoon. Julkaisuoikeudet ovat tekijällä, mutta Juvan kunta voi käyttää runoja eri yhteyksissä suullisesti ja kirjallisesti. Voittajarunot julkaistaan Juvan kulttuurisivuilla ja kaikki finalistit seuraavana vuonna Gottlundin tuvan runoniityllä.

Tulokset julkistetaan yleisötilaisuudessa 5.7.2024 klo 14 Juvan Partalassa, Huttulantie 1, 51900 Juva.

Gottlund-runokilpailun toteuttaa vapaamuotoinen työryhmä yhteistyössä Juvan kulttuuripalveluiden ja Juvan kirjaston kanssa. Viime vuosina kilpailuun on osallistunut yli sata kirjoittajaa.

Lisätietoja kilpailusta ja Gottlund-viikosta: Johanna Kuusisto, 0400 136 176, johanna.kuusisto(at)juva.fi, www.juvankulttuurisivut.fi. Seuraa myös Gottlund-runokipailun Facebook-sivua.

Gottlund-runokilpailu

Laulu (sävellys ja sanoitus)
Tangomarkkinat: tangon sävellys- ja sanoituskilpailu (30.4.2024)

Seinäjoen Tangomarkkinat Oy sekä Tango- ja Viihdemusiikin Edistämisyhdistys ry järjestävät tangon sävellys- ja sanoituskilpailun. Kilpailu on avoin kaikille. Tangon aihe on vapaa. Sen tulee soveltua naisen ja/tai miehen laulettavaksi.

Sävellysten ja sanoitusten pitää olla ennen julkaisemattomia eikä niitä saa julkistaa eikä julkisesti esittää ennen 14.7.2024 ilman järjestäjän lupaa. Säveltäjä ja sanoittaja voivat osallistua kilpailuun useammallakin kappaleella. Tangon enimmäiskesto on neljä (4) minuuttia.

Kilpailun tarkemmat säännöt

Lyriikka
Eino Leino -aiheinen runokilpailu (28.4.2024)

Kainuun Eino Leino -seura ry järjestää valtakunnallisen Eino Leino -aiheisen runokilpailun, joka on kaikille avoin. Osallistua voi enintään 10 runolla. Runojen tulee olla alkuperäisiä, aiemmin julkaisemattomia sekä suomenkielisiä.

Runot lukee raati, jonka puheenjohtajana toimii runoilija, kustannustoimittaja Tero Liukkonen. Raadin valitsemat runot julkaistaan Kainuun Eino Leino -seuran kustantamassa runokokoelmassa, joka julkaistaan syksyllä 2024 osana Kainuun Eino Leino -seuran 50. juhlavuotta.

Runolla tulee olla nimi. Käsin kirjoitettuja runoja ei hyväksytä. Sama kirjoittaja voi osallistua kilpailuun maksimissaan kymmenellä runolla. Runojen tulee olla Eino Leino -hengen mukaisia.

Runojen tulee olla perillä viimeistään 28.4.2024 kello 16 mennessä.

Runot lähetetään sähköpostitse Kainuun Eino Leino -seuralle osoitteeseen einoleinorunot(at)gmail.com. Sähköpostissa tulee olla kirjoittajan nimi, osoite, sähköposti ja puhelinnumero.

Vaihtoehtoisesti runot voi postittaa kirjekuoressa Kainuun Eino Leino -seuraan (Kurjenjalka 3, 87250 Kajaani) A4-arkeille, yhdelle puolelle tulostettuna. Tällöin kirjekuoressa on oltava mukana muistitikku, josta runo on sähköisesti ladattavissa. Sähköpostiin tai kirjekuoreen aiheeksi merkintä ´Eino Leino -runot´.

Eino Leino -runokilpailu

Teksti
Topeliuksen jäljillä (30.4.2024)

HESY ry järjestää 150-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi kirjoituskilpailun nuorille eläinten ystäville. Valittavana on kaksi aihetta:

1. Eläimet ja ihmisen vastuu
Kirjoita tarina tai essee ihmisen vastuusta eläinten hyvinvoinnista ja siitä, miten meidän tulisi toimia eläimiä kohtaan.

2. Eläimet ja empatia
Kirjoita tarina tai essee siitä, miten eläimet voivat opettaa meille myötätuntoa ja huolenpitoa.

Kilpailussa on kaksi sarjaa:
Sarja A: 6–12-vuotiaat
Sarja B: 13–16-vuotiaat.

Kilpailuun osallistuvan tekstin tulee olla suomea ja osallistujan itsensä kirjoittama. Tekstin maksimipituus on 3000 merkkiä välimerkkeineen. Kukin kilpailija voi osallistua yhdellä kirjoituksella.

Tekstien määräaika on tiistaina 30.4.2024 klo 23.59.

Palkitut kirjoitukset julkaistaan HESY-lehdessä. Kilpailuun lähetettyjä kirjoituksia voidaan julkaista myös HESYn verkkosivuilla. Kilpailukirjoitusten tulee olla ennen julkaisemattomia.

Lähetä kilpailuteksti määräaikaan mennessä sähköpostiviestin liitetiedostona osoitteeseen: hesy(at)hesy.fi otsikolla ”HESYn kirjoituskilpailu”. Kilpailutekstin lisäksi tiedostossa tulee olla kirjoittajan nimi, kilpailusarja, kirjoittajan syntymävuosi, sekä huoltajan nimi ja puhelinnumero.

Topeliuksen jäljillä -kirjoituskilpailu

Toukokuu 2024

Lyriikka
Puukkorunokilpailu, Kauhavan kaupunki (15.5.2024)

Vuoden 2024 Puukkorunokilpailun teemana on Puukko ja rauha. Kilpailussa on kaksi sarjaa: aikuiset sekä lapset ja nuoret (alle 17-vuotiaat).

Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä. Kilpailijan yhteystiedot laitetaan mukaan suljetussa kuoressa, jonka päälle merkitään runon nimi ja osallistuttava sarja (aikuiset/lapset). Myös sähköpostilla runonsa lähettävät laittavat mukaan nimimerkin. Lähettäjän oikea nimi jää ainoastaan raadin sihteerin tietoon.

Kilpailuun osallistuva teksti voi olla aikaisemmin esitetty, mutta ei julkaistu. Yksittäisten osallistujien tekstien lukumäärää ei rajoiteta. Kilpailun järjestäjillä on oikeus ilman eri korvausta julkaista kilpailuun lähetettyjä tekstejä. Muutoin runon kirjoittajalla säilyvät oikeudet omaan tekstiin.

Kilpailutöitä voi lähettää 15.5. saakka osoitteeseen
Kauhavan kaupunki
Kulttuuripalvelut / Puukkorunokilpailu
Kauppatie 88
62200 Kauhava
tai sähköisesti raadin sihteerille, laura.kivimaki (at) kauhava.fi.

Kilpailun järjestävät yhteistyössä Kauhavan puukkofestivaalit ry, Kauhavan kaupungin kulttuuri-, kirjasto- ja museopalvelut, Järvilakeuden kansalaisopisto sekä Pohjanmaan Kirjailijat ry. Lisätietoja: Kauhavan kulttuuripalvelut, puh. 040 486 9018 tai laura.kivimaki(at)kauhava.fi

Puukkorunokilpailu

Erätarina
Erälastut-kirjoituskilpailu nuorille (15.5.2024)

Erälastut-kirjoituskilpailussa haetaan kaunokirjallisia erätarinoita. Kirjoitus voi olla muistelma, fiktio tai runo.

Kilpailussa on kaksi sarjaa: nuoret ja varhaisnuoret (vuonna 2006 tai sen jälkeen syntyneet) sekä nuoret aikuiset (1995–2005 syntyneet).

Kirjoitelman pituus on enintään 10 000 merkkiä ja sen voi itse otsikoida. Kirjoituksen on oltava suomenkielinen. Kilpailija voi osallistua vain yhdellä kirjoituksella.

Kilpailutyö on varustettava nimimerkillä. Hyväksyttävä kilpailutyö ei sisällä viitteitä tekijästä. Kilpailuvastauksen saatteeseen on kirjoitettava kirjoittajan nimi, syntymäaika ja yhteystiedot (sähköpostiosoite, puhelinnumero ja postiosoite).

Kirjoitukset palautetaan vastauslomakkeella metsastysmuseo.fi-sivustolla tai sähköpostilla osoitteeseen eralastut(a)metsastysmuseo.fi viimeistään 15.5.2024 kello 23.59. Kirjoitus jätetään pdf-tiedostona, joka on nimetty muodossa ”omanimimerkki.pdf”, jossa ”omanimimerkki” täytetään samalla nimimerkillä, jota on käytetty tekstitiedostossa ja palautuslomakkeessa. Tekstin muoto: Times New Roman, fonttikoko 12 ja riviväli 1,5.

Osallistumalla kilpailuun kirjoittaja sitoutuu luovuttamaan tekstinsä tallennettavaksi Suomen Metsästysmuseon arkistoon, jossa se luetteloidaan ja on käytettävissä tutkimustarkoituksiin. Valikoiduista kirjoituksista pyritään tekemään julkaisu. Kirjoitusten julkaisemiseen pyydetään kirjoittajilta erikseen lupa ja laaditaan julkaisusopimus.

Erälastut-kirjoituskilpailu

Näytelmä
Heittäydy hyvään tuleen -näytelmäkirjoituskilpailu (31.5.2024)

Lapin Patolampiteatteri järjestää kaikille avoimen Heittäydy hyvään tuleen -näytelmäkirjoituskilpailun.

Näytelmän tyylilaji on koko perheen komedia/farssi, jossa voi olla myös musiikkia. Tekstin tulee olla suomenkielinen ja kaksinäytöksinen. Roolihahmoja on hyvä olla noin 10–15. Lisäksi tekstin tulee olla aiemmin esittämätön. Kirjoittajia voi olla yksi tai useampi.

Voittajateoksen kantaesitys on Patolampiteatterissa kesällä 2025.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat runoilija Heli Laaksonen, ohjaaja Hanna Turunen, kokenut harrastajanäyttelijä Erkki Koskialho ja käsikirjoittaja Anja Hämäläinen. Voittajat julkaistaan joulukuussa 2024.

Voittajatekstit työstetään esityskuntoon teatterin työryhmän kanssa. Mikäli näyttämölle soveltuvaa tekstiä ei löydy, Patolampiteatteri pidättää oikeuden olla esittämättä näytelmää.

Kilpailutyöt käsitellään nimettöminä. Kilpailutyöt tulee lähettää sähköisesti osoitteeseen: tiedotus(at)patolampiteatteri.fi tai paperiversiona: Reetta Kuuslaakso, Nummenkatu 25, 26100 RAUMA.

Lisätietoja Hanna Turunen, hannamturunen(at)gmail.com, p. 046 810 2183.

Heittäydy hyvään tuuleen -näytelmäkäsikirjoituskilpailu

Kesäkuu 2024

Runo tai proosa
Muusa 2023 -kirjoituskilpailu (23.6.2024)

Sanataideyhdistys Huutomerkki ry:n Muusa-kirjoituskilpailussa aiheena tänä vuonna on ”Tie(llä)”. Teema viittaa viittaa muun muassa kilpailun päätuomari Esa Elorannan Garbo-yhtyeen vuoden 1989 radiohittiin, lisäksi kisan järjestäjä Huutomerkki ry viettää juhlavuottaan – tietä on takana ja paljon on sen varrella nähty, ja mihin tie vieneekään seuraavassa mutkassa.

Kilpailu on avoin kaikille, jotka eivät ole julkaisseet omaa kaunokirjallista teosta. Omakustanteet tai antologiat eivät ole este.

Tekstien tulee olla ennen julkaisemattomia ja suomenkielisiä. Tyylilaji on runo tai proosa, ja enimmäispituus on viisi liuskaa. Proosan riviväli on 1,5 ja fonttikoko 12, runojen asettelu tarpeen mukaan. Käsin kirjoitettuja tekstejä ei oteta vastaan.

Kilpailutöiden tulee olla perillä viimeistään 23.6.2024. Kilpailutyöt lähetetään pdf-muodossa sähköpostiosoitteeseen huutomerkki.kilpailu(at)gmail.com. Kirjoita sähköpostin otsikko muotoon “Kilpailutyön nimi / Nimimerkki”. Nimeä pdf-tiedosto samoin. Kirjoita sähköpostin tekstikenttään työsi nimi, nimimerkkisi, oikea nimesi ja yhteystietosi. Älä kirjoita oikeaa nimeäsi pdf-tiedostoon. Työt toimitetaan esiraadille ja päätuomarille anonyymeina.

Voittajat julkistetaan Muusaklubilla 17.8.2024. Voittajateksti(t) julkaistaan kulttuurilehti Kaltiossa.

Lisätietoja sähköpostitse huutomerkki.kilpailu(at)gmail.com.

Vuoden 2024 Muusa-kilpailu

Elokuu 2024

Fantasiaromaani
Muissa maailmoissa -fantasiaromaanikirjoituskilpailu (1.8.2024)

Kustannusosuuskunta Osuuskumma etsii tarjontaansa tuoretta, omalakiseen maailmaan sijoittuvaa, itsenäistä fantasiaromaania.

Kilpailuaikaa on 1.8.2024 saakka. Kilpailuun osallistutaan tekstinäytteellä ja yksityiskohtaisella synopsiksella. Esiraati valitsee 5–7 parasta tekstinäytettä, joiden kirjoittajilta pyydetään kokonainen romaanikäsikirjoitus tuomariston luettavaksi.

Haussa on aikuislukijalle suunnattua ns. “korkeaa fantasiaa”. Kyseessä voi olla perinteinen keskiaikafantasia velhoineen ja lohikäärmeineen tai tarina voi rikkoa genren konventioita, mutta pääasia on, että yliluonnollinen on läsnä, tarina sijoittuu fiktiiviseen maailmaan ja tarjoaa eskapismia fantasiaa etsiville lukijoille. Toivomme myös, että teos on tunnistettavissa nimenomaan fantasiaksi, joten esim. selkeä scifi, uuskumma, maaginen realismi, kauhu tai steampunk on rajattu pois listaltamme (näistä lainattuja elementtejä voi toki esiintyä tekstissä).

Kilpailussa etsitään itsenäistä romaania, tarinaa, joka saa päätöksensä.

Kisaan osallistutaan korkeintaan 50 liuskan näytteellä romaanin alusta sekä 2–3 liuskan mittaisella yksityiskohtaisella synopsiksella kokonaisuudesta. (Tekstin fontti Times New Roman tai vastaava, koko 12 pt, riviväli 1.5, noin 2 cm marginaalit.) Teksti on kirjoitettava suomeksi. Synopsiksen tulee esitellä tarinan kaari, keskeiset hahmot, tärkeimmät käänteet ja konfliktit, sekä myös loppuratkaisu. Mainitse synopsiksessa myös romaanin summittainen pituus liuska- tai sanamääräisenä.

Liitä synopsis tekstinäytteen alkuun, sen ensimmäisiksi sivuiksi. Merkitse tiedostoon myös valitsemasi nimimerkki.

Nimeä tiedosto “Nimimerkki – Tekstin nimi” ja vie se pdf-muotoon. Lähetä pdf-tiedosto viimeistään 1.8.2024 klo 16.15 osoitteeseen muissamaailmoissa(at)osuuskumma.fi. Otsikoi sähköpostiviestisi ”Muissa maailmoissa, nimimerkki – tekstin nimi”. Mainitse nimesi ja yhteystietosi sähköpostin tekstikentässä, yhdessä nimimerkin kanssa. Älä merkitse nimeäsi tekstitiedostoon.

Esiraati valitsee marraskuun loppuun mennessä jatkoon 5-7 osallistujaa, joilta pyydetään luettavaksi koko romaani helmikuun 2025 alkuun mennessä. Huomaathan, että finaaliin päässeiden tekstien työstämiseen käytettävä aika on lyhyt. Kilpailuteksti kannattaa suunnitella hyvin ja kirjoittaa mahdollisimman valmiiksi jo kilpailun ensimmäisessä vaiheessa. Tuomaristo valitsee voittajan ja mahdolliset sijoittuneet kevään 2025 aikana.

Kilpailuun voivat osallistua sekä aiemmin julkaisseet kirjailijat että ensimmäistä romaanijulkaisuaan suunnittelevat.

Lue viralliset säännöt tarkasti kilpailun sivulta.

Lisätietoja muissamaailmoissa(at)osuuskumma.fi

Osuuskumman fantasiaromaanin kirjoituskilpailu

Syyskuu 2024

Novelli
Hautausmaalla (30.9.2024)

Kilpailuun lähetettävän tarinan ympäristönä voi olla olemassa olevan tai kuvitteellisen, kirkollisen tai tunnustuksettoman ihmisten tai eläinten hautausmaan lisäksi esimerkiksi joukkohauta, uurnalehto, hautakivien veistämö tai ruumisarkkuverstas. Hautausmaa voi olla tarinassa kävelyretken kohde, tutkimuskohde, kuolleiden muistelupaikka tai elävien kohtaamispaikka, pelon tai surun näyttämö. Aiheen voi tulkita myös symbolisesti tunteiden tai menneisyyden hautaamisena. Kaunokirjallinen genre on vapaa, ja aihe sopii esimerkiksi kauhufantasiaan tai rikostarinaan.

Kilpailuun osallistutaan suomenkielisellä novellilla. Tekstin tulee olla aiemmin julkaisematon.

Kukin kirjoittaja voi osallistua kilpailuun yhdellä tekstillä, jonka enimmäispituus on 15 000 merkkiä (ilman välilyöntejä), käytännössä max 8 A4-sivua.

Tekstin tiedostomuodon tulee olla RTF, Word tai Open Document. Tekstitiedostot lähetetään 30.9.2024 mennessä sähköpostin liitteenä osoitteeseen kilpailu(at)reunalla.fi. Tiedostossa ei saa olla kirjoittajan nimeä.

Yhteystiedot – kirjoittajan nimi, postitusosoite, sähköposti ja puhelinnumero – voivat olla joko sähköpostin saatteessa tai erillisenä tiedostona.

Kilpailun järjestäjä on Kymi Libri -kirjamessujen kannatusyhdistys PRO Kaakon kirjamessut ry. Teksteistä koottavan antologian julkaisee Reuna Publishing House Oy. Osallistumalla kilpailuun kirjoittaja antaa luvan toimittaa teksti ja julkaista se oikealla nimellä tai kirjailijanimellä antologiassa. Antologiaan valittujen tekstien kirjoittajat saavat tiedon sähköpostilla 31.1.2025 mennessä.

Lisätiedot: PRO Kaakon kirjamessut ry / tuottaja Tarja Tornaeus puh. 0500 610762, tarja.tornaeus(at)reunalla.fi

Reuna Publishing: Kirjoituskilpailut

Marraskuu 2024

Romaani
M.A.R.R.A.S. (1.–30.11.2024)

Kirjoittajien kilta järjestää useita vuosittaisia kirjoittamishaasteita. Marraskuussa haasteena on M.A.R.R.A.S. eli ”Maailmanlaajuinen Ahkerasti Romaania Raapustavien Auvoisa Syyskokous”.

Vuodesta 2000 National Novel Writing Month on haastanut kirjoittamaan 50 000 sanan romaanin kuukaudessa. Kirjoittajalukio suosittelee lämpimästi haasteen suomalaista versiota.

Share