Tampereen kainaloon piilotetussa paratiisissa

Minusta olisi mukavaa kertoa tarina kutsumuksesta tai suurista unelmista, mutta totuus on, että kumpikaan ei ollut vaikuttamassa päätökseen opiskella Oriveden kirjoittajalukiossa. Toki, kirjoittaminen on aina ollut harrastus ja kirjallisuus lähellä sydäntä, mutta siinä se. Kirjoittajalukio on silti yksi tähänastisen elämäni parhaimmista päätöksistä.

Fiksulla ihmisellä on elämälleen A-suunnitelman lisäksi myös suunnitelma B. No, ei minulla. Kun kasiluokalla se kyseinen kutsumukseen ja suuriin unelmiin perustuva A-suunnitelma heitti minua harvinaisen isolla ja painavalla kivellä päähän, olin niin sanotusti hiukan hukassa. A-suunnitelma oli elämäni keppi ja porkkana, joten sen kuollessa, tuntui siltä kuin minulta puuttuisi elin tai raaja.

Opo huomasi tuskani. Kerroin hänelle oman elämäni post-apokalyptisestä tilanteesta ja hän lupasi auttaa kehityskelpoisen tulevaisuuden rakentamisessa. Kaivaminen ja pohtiminen osoittautui hedelmälliseksi ajanvietteeksi, joten pian me molemmat istuimme pöydän ääressä ja puhuimme kirjaharrastuksestani. Olimme molemmat törmänneet samaiseen nettisivuun, joka lupaili kirjoittamista lukio-opintojen mausteeksi Tampereen kainaloon piilotetussa paratiisissa. Syöttämällä Googleen “Orivesi” saa kuvan keskeneräisestä S-marketista ja muistan sen olleen jostain syystä kriittisessä roolissa hyväksyessäni opiskelupaikan. Asunnon vuokrasin näkemättä sitä kertaakaan ja loppu on historiaa.

Kirjoittamisen opintojen kautta opiskelija oppii tuntemaan itsensä tekstin tuottajana ja lukijana, eikä käytännön osaaminen proosa- ja asiakirjoittamisessa mene koskaan hukkaan. Kirjoittaminen on loistava tapa ilmaista omaa itseä, mutta myös asiakirjoittamista tarvitaan jatkuvasti opiskelu- ja työelämässä. Sen lisäksi, että kursseilla oppii kirjoittamaan esimerkiksi runoja, opittua tulee myös editoinnin jalo taito, sekä palautteen antaminen että vastaanottaminen. Kurssivalikoima on laaja, eikä se jättänyt kylmäksi ainakaan minua.

Oriveden kirjoittajalukiossa huomasin ensimmäistä kertaa pitäväni koulunkäynnistä. Työlleen omistautuneet opettajat tukevat opiskelijan edistymistä kaikin mahdollisin keinoin ja koulun pieni koko mahdollistaa lämpimät suhteet henkilökuntaan, sekä muihin opiskelijoihin. Kirjoittajalukio on oiva tapa löytää samanhenkisiä ihmisiä ja sitoa kestäviä ystävyyssuhteita, jotka värittävät lukioaikoja ja kantavat läpi kiireisen arjen. Se on myös mahdollisuus itsenäistyä opiskelijana ja ihmisenä, varsinkin jos seuraa minun ja monen muun kotoaan muuttaneen esimerkkiä.

Vaikka tarkkaan harkittu suunnitelmani korvautuikin odottamattomasti uudella, en muuttaisi mitään. Olen löytänyt itsestäni valtavasti uusia puolia ja oppinut hyödyntämään niitä myös kouluelämän ulkopuolella. Elämääni on ilmestynyt kasoittain uusia mielenkiinnon kohteita, taitoja ja suunnitelmia, ja uskon että näillä eväillä potkitaan eteenpäin vielä pitkään.

Inka Pylvänäinen (17K)

Share